Kompost v záhrade

Kompostovanie je v dnešnej dobe stále obľúbenejšie. Predstavuje jeden zo základných pilierov, ako sa starať o našu planétu a určitým spôsobom jej pomôcť. Jeho výhodou je to, že je jednoduché, kompost môže mať doma aj človek žijúci v malom byte. Odborníci celý tento proces označujú ako riadený a kontrolovaný cyklus, pri ktorom sa rozkladá bio odpad za pomoci živých organizmov, čiže mikroorganizmov. Takýmto spôsobom dokáže vzniknúť kompost – organické hnojivo bez umelých prísad, ktoré je pre rastliny omnoho lepšie. Chceli by ste kompostovať aj vy? Westwing si pre vás pripravil praktické a jednoduché rady ako kompostovať.

Čo je kompostovanie a aké sú výhody

Kompostovanie má rovno niekoľko hlavných úloh. Tou prvou je využiť bio odpad tak, aby sa zbytočne nevyhadzoval do klasického, komunálneho odpadu. Druhou je zas fakt, že odpad ako šupky z ovocia a zeleniny sa v prírode vedia veľmi rýchlo rozložiť a vytvoriť výživné hnojivo. To následne viete použiť na hnojenie rastlín, kvetov či stromov bez toho, aby ste kupovali umelé hnojivá.

Dôvodov, prečo je kompostovanie a triedenie odpadu tak dôležité, je veľké množstvo. K hlavným benefitom sa radia:

  • znižuje množstvo skleníkových plynov, ktoré sa odrážajú na zmene klímy
  • vylepšuje vlastnosti pôdy, pretože sa do nej dáva len prirodzené hnojivo bez chemikálií
  • obohacuje pôdu, zadržiava vlhkosť a zbavuje rastliny škodcov a chorôb
  • podporuje tvorbu prospešných baktérií a húb, ktoré sú dôležité na to, aby vytvorili pôdu bohatú na živiny
  • znižuje uhlíkovú stopu
  • je bezplatné a môžu ho vykonávať úplne všetci, nehľadiac na to, kde žijú

S výhodami by sme mohli pokračovať donekonečna. Tie hlavné vás však dokážu presvedčiť o tom, aké výhody celý proces má a čo priniesie nielen vám, ale aj vašim rastlinám.

Triedenie odpadu

Okrem kompostovania nezabudnite ešte na triedenie odpadu, ktoré podporuje udržateľnosť a celý cyklus znovupoužitia vecí. Na to, aby ste mohli triediť správne, potrebujete vedieť základné pravidlá a to, aké nádoby sa využívajú na jednotlivé materiály.

  • modré nádoby – sú určené na papier, takže do nich môžete vyhadzovať noviny, časopisy, kancelársky papier, papierové obaly, papierové vrecúška, kartóny a iné.
  • zelené nádoby – tieto nádoby sú na sklo, a preto sem patria nevratné obaly zo skla od rôznych nápojov, črepy zo skla a jednoducho všetko z tohto materiálu, čo už doma nepotrebujete a nedá sa vrátiť.
  • žlté nádoby – do žltých nádob patria plasty, no v niektorých obciach aj kovy. Vkladajte do nich PET fľaše od nápojov, vrecká z igelitu, polystyrén, obaly kozmetických produktov a tégliky od jogurtov. Ak je možné vkladať aj kov, vhadzujte plechovky od nápojov, konzervy, kovové predmety, drôty a iné.
  • červené nádoby – sú určené na kovy, čiže kovové obaly, konzervy, súčiastky a výrobky z kovu, a alobal.
  • hnedé nádoby – tieto nádoby sú určené na bio odpad, takže do nich vkladajte biologicky rozložiteľný odpad z ovocia a zeleniny. Vhodné sú tiež na menšie konáre, tráva, kvety či lístie.

Triedenie odpadu nie je náročné a na to, aby ste ho mohli vykonávať, nemusíte mať všetky farebné nádoby doma. Nájdete ich vo väčšine obcí na verejnom mieste.

Ako a kde môžete kompostovať?

Kompostovanie je životný štýl, a keď si naň zvyknete, pôjde veľmi prirodzene bez toho, aby ste museli premýšľať kam odpad vyhodiť. Domácnosti s veľkou záhradou majú výhodu v tom, že môžu kompostovať vonku, v záhrade. Stačí si kúpiť väčší kompostér, prípadne si ho vytvorte sami z niekoľkých dosiek.

Na druhej strane ak bývate v byte, nemusíte sa ničoho báť, stačí, aby ste si vybrali menší typ kompostéra s kompaktnými rozmermi. Na trhu ich nájdete veľké množstvo, v rôznych prevedeniach, farbách a štýloch. Niektoré sú jednoduché a splynú s okolím, iné sú zas prepracované a v miestnosti pôsobia ako doplnok.

Kompostujte teda v záhrade, na dvore, balkóne alebo terase. Dokonca, mnohé štýlové kompostéry sú vhodné aj do interiéru, takže ich môžete mať na kuchynskej linke či vedľa chladničky. Nikde vám nebudú zavadzať, miestnosť pekne doplnia a spravia si svoju prácu.

Kompostovanie: pravidlá a postup

Kompostovanie je odpoveďou na otázku ako chrániť životné prostredie? Dokážete si pomocou neho vytvoriť lepšie bývanie a postarať sa o planétu. Celý proces je pomerne jednoduchý, a preto sa netreba ničoho báť. Stačí, aby ste poznali základné pravidlá a vedeli čo všetko na kompostovanie budete potrebovať.

Každé kompostovanie potrebuje tri základné ingrediencie:

  • niečo hnedé – najlepšie suché listy, konáre alebo suché, odkvitnuté kvety
  • niečo zelené – odpad zo zeleniny a ovocia, tráva alebo listy
  • vodu – na to, aby kompostovanie fungovalo správne, je nutné dostatočné množstvo vody. S tekutinami to netreba preháňať, a to hlavne vtedy, ak vyhadzujete niečo čo ich obsahuje, napríklad pokazený kompót so šťavou alebo melón

Následne je dobré vedieť, čo by ste kompostovať mali a čo nie. Do kompostéra môžete dať:

  • ovocie a zeleninu
  • škrupiny z vajíčok a orechov
  • vrecká od čaju, kávové zrná, pomletú kávu a kávové filtre
  • kartón a papier
  • trávu, izbové rastliny, seno, slamu, listy, piliny
  • bavlnu
  • vlasy
  • popol z krbu

Na druhej strane, do kompostéra by ste určite nemali dávať:

  • popol z uhlia – mohol by obsahovať škodlivé látky pre rastliny a pôdu
  • mliečne výrobky, napríklad maslo, mlieko, smotana, jogurt – priťahujú škodcov a zapáchajú
  • choré rastliny – choroby dokážu prežiť a mohli by sa preniesť na nové rastliny
  • kosti a zvyšky mäsa – priťahujú škodcov a zapáchajú
  • odpad domácich zvierat – môže obsahovať parazity, baktérie a vírusy škodlivé aj pre človeka

Samotné kompostovanie

Keď už viete, čo kompostovať a čo rozhodne nie, mali by ste sa posunúť ďalej. Ďalším krokom je samotný proces kompostovania. Spôsobov ako kompostovať, existuje veľké množstvo, a preto si musíte sami vybrať čo vám bude vyhovovať najviac. Ak kompostujete vonku, máte oveľa viac miesta, a preto do kompostéra stačí dať všetko čo chcete a raz za čas celú zmes premiešať. Keď bude moc suchá, pridajte trochu vody. Nezabudnite na to, že kompostér by sa mal dať zatvoriť, aby doň veľa nepršalo. Množstvo vlhkosti by spôsobilo problémy s rozkladom, plesňami a hubami. 

Ak kompostujete vnútri, je dôležité, aby ste väčšie kúsky, napríklad šupku z melóna nakrájali na menšie časti. V nádobke nezaberú príliš veľa miesta a rýchlo sa rozložia. Zmes následne viete využiť na hnojenie rastlín, kvetov a úrody.

Bezplatná registrácia na Westwing: nenechajte si ujsť naše exkluzívne ponuky, vďaka ktorým bude váš domov ešte krajší!