Kompost v záhrade

Kompostovanie je v dnešnej dobe stále obľúbenejšie. Predstavuje jeden zo základných pilierov, ako sa starať o našu planétu a určitým spôsobom jej pomôcť. Jeho výhodou je to, že je jednoduché, kompost môže mať doma aj človek žijúci v malom byte. Odborníci celý tento proces označujú ako riadený a kontrolovaný cyklus, pri ktorom sa rozkladá bio odpad za pomoci živých organizmov, čiže mikroorganizmov. Celý proces prebieha za prístupu kyslíka. Takýmto spôsobom dokáže vzniknúť kompost – organické hnojivo bez umelých prísad, ktoré je pre rastliny omnoho lepšie. Chceli by ste kompostovať aj vy? Westwing si pre vás pripravil praktické a jednoduché rady ako kompostovať.

Čo je kompostovanie a aké sú výhody

Kompostovanie má rovno niekoľko hlavných úloh. Tou prvou je využiť bio odpad tak, aby sa zbytočne nevyhadzoval do klasického, komunálneho odpadu. Druhou je zas fakt, že odpad ako šupky z ovocia a zeleniny sa v prírode vedia veľmi rýchlo rozložiť a vytvoriť výživné hnojivo. To následne viete použiť na hnojenie rastlín, kvetov či stromov bez toho, aby ste kupovali umelé hnojivá.

Dôvodov, prečo je kompostovanie a triedenie odpadu tak dôležité, je veľké množstvo. K hlavným benefitom sa radia:

  • znižuje množstvo skleníkových plynov, ktoré sa odrážajú na zmene klímy
  • vylepšuje vlastnosti pôdy, pretože sa do nej dáva len prirodzené hnojivo bez chemikálií
  • obohacuje pôdu, zadržiava vlhkosť a zbavuje rastliny škodcov a chorôb
  • podporuje tvorbu prospešných baktérií a húb, ktoré sú dôležité na to, aby vytvorili pôdu bohatú na živiny
  • znižuje uhlíkovú stopu
  • je bezplatné a môžu ho vykonávať úplne všetci, nehľadiac na to, kde žijú

S výhodami by sme mohli pokračovať donekonečna. Tie hlavné vás však dokážu presvedčiť o tom, aké výhody celý proces má a čo priniesie nielen vám, ale aj vašim rastlinám.

Triedenie odpadu

Okrem kompostovania nezabudnite ešte na triedenie odpadu, ktoré podporuje udržateľnosť a celý cyklus znovupoužitia vecí. Na to, aby ste mohli triediť správne, potrebujete vedieť základné pravidlá a to, aké nádoby sa využívajú na jednotlivé materiály.

  • modré nádoby – určené sú na papier, takže do nich môžete vyhadzovať noviny, časopisy, kancelársky papier, papierové obaly, papierové vrecúška, kartóny a iné.
  • zelené nádoby – tieto nádoby sú na sklo, a preto sem patria nevratné obaly zo skla od rôznych nápojov, črepy zo skla a jednoducho všetko z tohto materiálu, čo už doma nepotrebujete a nedá sa vrátiť.
  • žlté nádoby – do žltých nádob patria plasty, no v niektorých obciach aj kovy. Vkladajte do nich PET fľaše od nápojov, vrecká z igelitu, polystyrén, obaly kozmetických produktov a tégliky od jogurtov. Ak je možné vkladať aj kov, vhadzujte plechovky od nápojov, konzervy, kovové predmety, drôty a iné.
  • červené nádoby – sú určené na kovy, čiže kovové obaly, konzervy, súčiastky a výrobky z kovu, a alobal.
  • hnedé nádoby – tieto nádoby sú určené na bio odpad, takže do nich vkladajte biologicky rozložiteľný odpad z ovocia a zeleniny. Vhodné sú tiež na menšie konáre, tráva, kvety či lístie.

Triedenie odpadu nie je náročné a na to, aby ste ho mohli vykonávať, nemusíte mať všetky farebné nádoby doma. Nájdete ich vo väčšine obcí na verejnom mieste.

Ako a kde môžete kompostovať?

Kompostovanie je životný štýl, a keď si naň zvyknete, pôjde veľmi prirodzene bez toho, aby ste museli premýšľať kam odpad vyhodiť. Domácnosti s veľkou záhradou majú výhodu v tom, že môžu kompostovať vonku, v záhrade. Stačí si kúpiť väčší kompostér, prípadne si ho vytvorte sami z niekoľkých dosiek.

Na druhej strane ak bývate v byte, nemusíte sa ničoho báť, stačí, aby ste si vybrali menší typ kompostéra s kompaktnými rozmermi. Na trhu ich nájdete veľké množstvo, v rôznych prevedeniach, farbách a štýloch. Niektoré sú jednoduché a splynú s okolím, iné sú zas prepracované a v miestnosti pôsobia ako doplnok.

Kompostujte teda v záhrade, na dvore, balkóne alebo terase. Dokonca, mnohé štýlové kompostéry sú vhodné aj do interiéru, takže ich môžete mať na kuchynskej linke či vedľa chladničky. Nikde vám nebudú zavadzať, miestnosť pekne doplnia a spravia si svoju prácu.

Kompostovanie: pravidlá a postup

Kompostovanie je odpoveďou na otázku ako chrániť životné prostredie? Dokážete si pomocou neho vytvoriť lepšie bývanie a postarať sa o planétu. Celý proces je pomerne jednoduchý, a preto sa netreba ničoho báť. Stačí, aby ste poznali základné pravidlá a vedeli čo všetko na kompostovanie budete potrebovať.

Každé kompostovanie potrebuje tri základné ingrediencie:

  • niečo hnedé – najlepšie suché listy, konáre alebo suché, odkvitnuté kvety
  • niečo zelené – odpad zo zeleniny a ovocia, tráva alebo listy
  • vzduch – proces prebieha za prístupu kyslíka
  • vodu – na to, aby kompostovanie fungovalo správne, je nutné dostatočné množstvo vody. S tekutinami to netreba preháňať, a to hlavne vtedy, ak vyhadzujete niečo čo ich obsahuje, napríklad pokazený kompót alebo melón

Následne je dobré vedieť, čo by ste kompostovať mali a čo nie. Do kompostéra môžete dať:

  • ovocie a zeleninu
  • škrupiny z vajíčok a orechov
  • vrecká od čaju, kávové zrná, pomletú kávu a kávové filtre
  • kartón a papier
  • trávu, izbové rastliny, seno, slamu, listy, piliny
  • bavlnu
  • vlasy
  • popol z krbu

Na druhej strane, do kompostéra by ste určite nemali dávať:

  • popol z uhlia – mohol by obsahovať škodlivé látky pre rastliny a pôdu
  • mliečne výrobky, napríklad maslo, mlieko, smotana, jogurt – priťahujú škodcov a zapáchajú
  • choré rastliny – choroby dokážu prežiť a mohli by sa preniesť na nové rastliny
  • kosti a zvyšky mäsa – priťahujú škodcov a zapáchajú
  • odpad domácich zvierat – môže obsahovať parazity, baktérie a vírusy škodlivé aj pre človeka

OZ Kompostujme – odborníci na kompostovanie

Na kompostovanie sme sa opýtali aj odborníkov z občianského združenia Kompostujme. OZ Kompostujme vzniklo za účelom rozširovať a zlepšovať kompostovanie bioodpadov po celom Slovensku už v roku 2014. Prvotným projektom bolo vytvorenie komunitných kompostovísk na sídliskách v Žiline. Z dobrovoľníctva sa však po čase stala zmysluplná práca s láskou k prírode. Práve preto sa zakladateľ OZ Michal Vavrík v roku 2017 rozhodol podnikať, prevádzkovať e-shop a šíriť osvetu ohľadom kompostovania na rôznych podujatiach. V priebehu niekoľkých rokov sa tím rozrástol aj o ďalších členov. Momentálne tím tvorí zakladateľ Michal, vždy pozitívny Róbert, usmiata Veronika a čarovná Danka.

Pomáhame uvedomelým ľuďom byť súčasťou prírody každý deň.

OZ Kompostujme

Rozhovor s Michalom, zakladateľom OZ Kompostujme

Zaujímalo nás ako vznikla prvotná myšlienka založenia ich občianského združenia, na akých projektoch pracujú, a aká je ich vízia do budúcnosti. OZ Kompostujme sa s nami podelilo aj o užitočné tipy ako začať s tvorbou vlastného kompostoviska, čomu sa vyvarovať, či aké praktiky aplikovať aj pre vaše úspešné kompostovanie. Prečítajte si rozhovor s Michalom, ktorý je plný zaujímavých a užitočných informácií. Dúfame, že vás inšpirujeme a vy sami objavíte kúzlo kompostovania.

Vašu prácu a OZ Kompostujme začalo vybudovanie komunitného kompostoviska na sídlisku v Žiline. Ako vznikla táto myšlienka? Koľko kompostovísk doteraz vaše OZ pomohlo aktívne alebo aspoň poradenstvom vytvoriť?

S kompostovaním som začal najskôr sám v byte. Kompostoval som na radiátore, či na balkóne. Časom som objavil kúzlo kompostovania a chcel som ho šíriť ďalej aj na sídlisku. V Žiline sme postupom času vytvorili päť kompostovísk, z ktorých dve udržujeme pri živote, avšak z dôvodu spustenia systémového triedenia v našom meste sú preplnené, čiže ich prevádzka je pozastavená.


Môžu si ľudia vlastné kompostovisko vytvoriť aj sami a čo všetko nato potrebujú? Potrebujú špeciálne povolenia na vytvorenie komunitného kompostoviska na verejnom priestranstve?

Kompostovisko si môže samozrejme vytvoriť každý. V prvom rade nato potrebujete chuť urobiť prvý krok a získať dostatočné informácie. Čo sa týka vytvorenia kompostoviska na verejnom priestranstve, my sme postupovali oficiálnom cestou, a teda sme si prenajali pozemok určený na tieto účely. Pri tvorbe kompostoviska sme sa riadili odporúčaniami, ktoré vytvorilo OZ Priatelia Zeme. Jedným z odporúčaní je aj zabezpečenie takéhoto kompostoviska, predovšetkým voči nežiadúcim zvieratám, akými sú potkany. Osobne sa však veľmi nestotožňujem s tým, aby sa kompostéry zamykali a zabraňovalo sa tak ľudom, aby sa do kompostovania zapájali.


Aké možnosti kompostovísk z hľadiska špeciálnych nádob existujú?

Naše kompostovisko sme vyrábali najskôr z odpadových paliet. Drevo vyzeralo pekne, po čase však začalo odhnívať. Preto sme neskôr zvolili brezovú preglejku vhodnú do exteriéru doplnenú o konštrukciu zo železa. Táto kombinácia sa nám osvedčila najlepšie. Kompostovisko si môžete vyrobiť sami bez použitia akýchkoľvek špeciálne uspôsobených nádob. Nezáleží na tom, ako bude kompostovisko vyzerať, ale musí byť funčné. Dôležité je, aby sa s ním dalo dobre manipulovať tzn. premiešavať, prekopávať, prevzdušňovať a zamiešavať do neho uhlíkaté materiály.

Samozrejme v dnešnej dobe existujú rôzne kompostéry určené do záhrady, ktoré si viete zakúpiť. Takýto záhradný kompostér môže byť využitý aj v prípade komunitného kompostoviska. Na trhu sa objavujú aj rotačné kompostéry, ktoré sú celkom praktické v prípade vhodne upravených bioodpadov.

Kde by kompostoviská nemali vznikať? Čomu by sme sa mali vyvarovať?

Ideálne je umiesniť kompostovisko na trávu v blízkosti smetných nádob. Avšak nie priamo pod oknami susedov. Vhodná vzdialenosť je približne 10 až 15 metrov od obytnej budovy. Ľudia, ktorí sa rozhodnú založiť alebo podieľať sa na vytvorení a udržiavaní komunitného kompostoviska by si mali hneď od začiatku rozdeliť úlohy. Tým sa celý proces pre nich výrazne zjednoduší.


Ako sa vyvarovať zápachu z biologického odpadu? A aké najčastejšie chyby robia ľudia pri kompostovaní?

Najdôležitejšími aspektmi ako eliminovať zápach z kompostoviska je pravidelné pridávanie uhlikatých materiálov, jeho pravidelné prevdušňovanie a samozrejme dodržiavanie 4 základných pravidiel. Tie nám zabezpečia, aby celý proces prebiehal za prístupu vzduchu a za vhodných podmienok. Ak je toto všetko dodržané, zápach z kompostoviska nevzniká.

Medzi najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia, patrí nedostatok uhlikatých materiálov v kompostovisku. Uhlikaté materiály sú napríklad lístie, seno, slama, drevná štiepka. V podstate všetko čo pochádza z dreva alebo drevo pripomína. Môže to byť aj recyklovaný papier, papierové obaly z vajíčok, toaletné rolky, pšeničné otruby a pod. Uhlikatého materiálu by mali vždy pridávať v objemovom pomere 1:1.

Ďalšou z chýb, ktorej sa dopúšťajú je, že nezmenšujú bioodpad na menšie kúsky. Bioodpad by mal byť maximálne taký veľký ako je palec na ruke. Rovnako doležité je, aby kompostované materiály neboli ani príliš suché a ani príliš vlhké. Ak nedržia pokope alebo z nich kvapká voda, nie je to dobré.


Na akých projektoch momentálne pracujete? A na aký z vaších doposiaľ vytvorených projektov ste najviac hrdí?

Našim hlavným projektom je projekt Kompostujme, pod ktorým realizujeme všetky aktivity. Základným pilierom je eshop Kompostujme, vďaka ktorému si zarábame na osvetu a vzdelávanie. Projekt Kompostovanie vo firmách sme po niekoľkých mesiacoch ukončili z dôvodu nízkej rentability. Projekt Komunitné kompostovanie v Žiline je momentálne pozastavený z dôvodu naplnenia kapacity kompostérov. Na jeseň minulého roku sme počas Halloweenu pripravili osvetovú kampaň so 7-dňovým živým vysielaním, s ktorým sme sa dostali až do živého vysielania TA3. Hrdí sme najviac na seba a na všetkých podporovateľov, vďaka čomu tvoríme jednu veľkú komunitu a budujeme zmysluplnú prácu v oblasti, ktorá je nevyhnutná pre budúcnosť životného prostredia.

Čoraz viac sa dostávajú do popredia aj bytové kompostéry tzv. vermikompostéry s kalifornskými dažďovkami. Aké veľké kusy bioodpadu môžeme do vermikompostéra vkladať, aby boli spracované dažďovkami? Môžeme tam vkladať aj zhnitý alebo plesňový bioodpad, zvyšky uvarených jedál či živočišné produkty?

Aj v tomto prípade platí pravidlo palca, čím menšie kúsky bioodpadu, tým lepšie. Samozrejme záleží to aj od typu a množstva bioodpadu, ktorým dažďovky kŕmime. Rovnako záleží od druhov, ako sa namiešavajú, a aj od vlhkosti. Je to naozaj veľmi individuálne. Nebojte sa neustále skúšať a experimentovať.

Niekto bioodpad mixuje. Je však dobré aby sa miešali rôzne materiály a nedávala sa dažďovkám len kaša. Čo sa týka bioodpadu, zhnitý odpad môžeme vkladať do vermikompostéra. Plesnivý však iba v malých množstvách. Aj keď plesne a huby sú súčasťou kompostujúcich procesov, nemalo by ich tam byť príliš veľa. Čo sa týka zvyškov uvarených jedál, tak len v prípade rastlinného pôvodu a neochutené. Osobne by som ich tam skôr nedával a ak áno, tak len vo veľmi malých množstvách. Živočíšne produkty do kompostéra v žiadnom prípade nepatria.


Máte na záver nejaké rady alebo tipy pre ľudí, čo by mali robiť pre úspešné kompostovanie?

Ak chcú začať tak musia urobiť len prvý krok. Dodržiavať základné pravidlá, ktoré som už spomínal. Spolunažívať s ekosystémom, čítať dostupné informácie, ktoré môžete nájsť aj na našom webe. Aplikovať ich, experimentovať, učiť sa z toho. Dôležité je, aby ste sa nebáli a vytvorili si z kompostovania svoj nový koníček. Určite je potrebné zmeniť aj návyky v domácnosti. Na záver sa môžete tešiť na úrodu prvého hnojiva, ktorú možno použiť pri presádzaní alebo hnojení rastlín. Pre mňa osobne má kompostovanie terapeutické účinky. Hlavne to nevzdávajte ak narazíte na prvé prekážky. Sme OZ Kompostujme a radi vám pomôžeme aj poradíme. Ak hľadáte odpovede na otázky, určite ich nájdete u nás.


Samotné kompostovanie

Keď už viete, čo kompostovať a čo rozhodne nie, mali by ste sa posunúť ďalej. Ďalším krokom je samotný proces kompostovania. Spôsobov ako kompostovať, existuje veľké množstvo, a preto si musíte sami vybrať čo vám bude vyhovovať najviac. Ak kompostujete vonku, máte oveľa viac miesta, a preto do kompostéra stačí dať všetko čo chcete a raz za čas celú zmes premiešať. Keď bude moc suchá, pridajte trochu vody. Nezabudnite na to, že kompostér by sa mal dať zatvoriť, aby doň veľa nepršalo. Množstvo vlhkosti by spôsobilo problémy s rozkladom, plesňami a hubami. 

Ak kompostujete vnútri, je dôležité, aby ste väčšie kúsky, napríklad šupku z melóna nakrájali na menšie časti. V nádobke nezaberú príliš veľa miesta a rýchlo sa rozložia. Zmes následne viete využiť na hnojenie rastlín, kvetov a úrody.

Bezplatná registrácia na Westwing: nenechajte si ujsť naše exkluzívne ponuky, vďaka ktorým bude váš domov ešte krajší!