Vianočná torta

Obsah

Dni sa skracujú, noci sú chladnejšie a vo vzduchu sa začína šíriť čarovná vôňa prichádzajúcich sviatkov. Nalaďte sa s nami na skutočne krásne Vianoce a pozrite sa na 10 najlepších receptov na vianočné koláče, ktoré sme pre vás vybrali. Pečenie určite nádherne rozvonia celú vašu domácnosť a dodá jej nezameniteľnú sviatočnú atmosféru, a to už nevravíme o vynikajúcej chuti hotových koláčov, ktoré budú najlepšou odmenou za vašu prácu. Niektoré vianočné koláče nemusíte ani piecť! Vaša rodina a hostia budú určite nadšení!

Vianoce 2021 trendy: s čím by ste mali začať pred prípravou na Vianoce a ako pripraviť vianočné koláče?

Aj Vianoce 2021 trendy budú ovplyvnené celosvetovou pandemickou a environmentálnou krízou, no ani to im neuberie na kráse, pretože sa o to väčší dôraz kladie na pohodlie a pokoj. Vianočná výzdoba interiéru sa vracia k prírodným materiálom, dominujú tu tmavozelené odtiene a interiérové farby, ktoré navodia ešte väčší pocit relaxu a spojenia s prírodou. Plné nasadenie tu majú recyklované a upcyklované doplnky spolu s ručne vyrobenými dekoráciami. Nechýba však ani dotyk luxusu a elegancie, ktoré sa ukážu v tradičných zlatých a strieborných prvkoch.

Pečieme na Vianoce: tipy na vianočné koláče, ktoré nesmú na vašom stole chýbať

Snáď každý si ešte pamätá tradičné vianočné koláče z detstva ako štedrák, jablkový závin, vianočka, linecké koláčiky alebo kokosové pusinky. My sme však pre vás vybrali trochu iné recepty, pričom sme brali ohľad aj na zdravé ingrediencie. Medovníčky sme ale nemohli vynechať – tie sú skrátka neodolateľné!

Vianočné koláče: 10 receptov na koláče, ktoré budú chutiť celej rodine

Aj pečenie na Vianoce treba dobre časovo naplánovať. Preto sme pre vás vybrali vianočné koláče, ktoré môžete spraviť už počas Adventu a tiež také, ktoré stačí napiecť tesne pred štedrým večerom. Máme dokonca prichystané aj skvelé a zdravé nepečené dobrôtky, ktoré sa dajú pripraviť na poslednú chvíľu! MŇAM!

1. Chutné medovníčky ako tradičné vianočné koláče

  • 1050 g hladkej múky T-650
  • 450 g práškového cukru       
  • 360 g medu
  • 6 vajec
  • 2-3 malé lyžičky sódy bikarbóny
  • 3 PL medovníkového korenia
  • nastrúhaná citrónová kôra

POSTUP:

Z uvedených surovín dôkladne vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do mikroténového vrecka alebo potravinovej fólie, vložíme do misky a uložíme do chladničky. Vydrží tak aj niekoľko mesiacov. Na pečenie by malo odstáť minimálne 4 dni. Pred pečením ho treba nechať aspoň 2 hodiny v izbovej teplote, aby zmäklo. Upečené medovníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby boli pekne lesklé.

TIP: Medovníčky sú taktiež skvelým koláčikom pre domáci adventný kalendár!

2. Sladké oči

  • 520 g hladkej bielej alebo špaldovej múky
  • 250 g masla
  • 160 g práškového cukru
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 5 žĺtkov
  • nastrúhaná kôra z jedného pomaranča (predtým poriadne umyť)
  • malinový alebo ríbezľový džem

POSTUP:

Všetky prísady spracujeme do cesta, zabalíme do sáčku a odložíme na hodinku do chladničky. Z odležaného cesta tvarujeme guličky o veľkosti menšieho orecha a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Každú guličku dlaňou trochu roztlačíme a v strede urobíme jamku, ktorú naplníme džemom. Pečieme v predhriatej rúre pri 150-160 stupňoch cca 15 minút. Ešte horúce ich poprášime cukrom.

3. Sladké čierne oči

Ak máte radi mak, použite do vyššie uvedeného receptu makovú plnku. Stačí vám mletý mak primiešať do slivkového džemu alebo doňho pridať trochu mlieka, masla a cukru.

4. Brusnicovo-pomarančové sušienky

  • 250 g hladkej špaldovej múky (na cca 30 sušienok)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 2 ČL kukuričného škrobu
  • 1/2 ČL soli
  • 170 g masla
  • 135 g trstinového kryštálového cukru
  • 50 g bieleho kryštálového cukru
  • 1 vajíčko
  • kôra z 2 pomarančov
  • 2 PL pomarančovej šťavy
  • 135 g sušených brusníc
  • 100 g bielej čokolády

POSTUP:

Múku, prášok do pečiva, škrob a soľ zmiešame v miske. V druhej zmixujeme maslo s oboma druhmi cukru, pridáme vajíčko, kôru, šťavu a napokon múčnu zmes. Zľahka primiešame čokoládové kúsky a brusnice. Cesto necháme na 2 hod. odstáť v chladničke. Lyžicou naberáme malé kôpky a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie s 5 cm odstupmi. Pečieme 8-10 minút do zlatista v rúre predhriatej na 180°C. Necháme ich 5-10 min. vychladnúť na plechu a sušienky sú hotové!

5. Exotické sušienky

Skúste namiesto brusníc v recepte vyššie dať do cesta kúsky sušeného ananásu a papáje, horkú čokoládu miesto bielej s 50 g kokosu. A exotický druh sušienok máte hotový!

6. Rýchle rumové guličky

  • 300 g vanilkových doboškových rezov
  • 100 g opražených pekanových orieškov
  • 60 g práškového cukru
  • 3PL kakaového prášku
  • ½ ČL škorice
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 0,5 – 1 dcl rumu
  • 3 ČL vody

POSTUP:

Na jemno rozdrvené vanilkové rezy, oriešky, cukor, kakao, škoricu a soľ dobre premiešame. Pomocou mixéru vmiešame do zmesi vanilkový extrakt, rum a vodu, až pokiaľ cesto nevytvorí masu na vidliciach. Podľa potreby pridáme ešte rum alebo vodu. Z cesta tvarujeme guličky, ktoré potom obalíme v cukre, kakau alebo zvyšku rozdrvených rezov. Po vychladnutí môžeme podávať!

7. Zdravé mandľové guličky bez pečenia

  • 120 g mandľového masla
  • 70 ml javorového sirupu
  • 1 PL chia semiačok
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • 240 g jemných ovsených vločiek
  • 120 g kúsočkov horkej čokolády

POSTUP:

Zmiešame maslo, sirup, chia semiačka, vanilkový extrakt a soľ, primiešame vločky a čokoládu. Cesto dáme na 30 min. do chladničky. Potom z neho tvarujeme cca 3 cm guličky. Táto zdravá pochúťka vydrží v dobre uzavretej dóze aj 2 týždne a v mrazničke 3 mesiace. Skvelé, však?

8. Zdravé guličky so sušeným ovocím

Mandľové guličky v recepte vyššie si môžete doma pripraviť s akýmkoľvek na drobno nakrájaným sušeným ovocím a orechmi podľa vašej chuti. Môžete použiť aj mak, sezamové alebo ľanové semiačka – vyčarujte si vlastnú originálnu kombináciu!

9. Delikátne rožteky

Na tieto jemné a neuveriteľne chutné rožteky potrebujete:

Cesto:

  • 240 g hladkej špaldovej múky
  • ½ ČL soli
  • 120 g zmäknutého masla
  • 230 g smotanového nátierkového masla
  • vajíčko na potretie
  • kryštálový cukor na posypanie

Džemová plnka:

  • 50 g malinového/marhuľového džemu
  • 2 ČL skoricového cukru

POSTUP:

Do múky so soľou pridáme obe maslá a vymiešame do jemného cesta. Rozdelíme ho na polovice a vytvarujeme do guľky. Necháme ich na 2 hod. odstáť v chladničke. Pripravíme si 2 plechy s papierom na pečenie. Guľky rozvaľkáme do 30 cm kruhov s hrúbkou cca 6 mm. Povrch potrieme džemovou plnkou. Oba kruhy rozkrájame ako pizzu na 8 kúskov a rolujeme ich smerom ku stredu. Rožteky potrieme vajíčkom a posypeme cukrom. Pečieme 20 min. na 180°C do zlatista.

10. Orechové rožteky

Ak by ste mali chuť na orechovú plnku pre vaše delikátne rožteky, do predchádzajúceho receptu použite miesto džemu:

  • 60 g vlašských orechov
  • 30 g trstinového cukru
  • 1 ČL škoricového cukru    

TIP: Po vysypaní na povrch cesta ju jemne doňho zatlačte, aby lepšie držala.

Pozrite sa s nami, čo ešte pečieme na Vianoce, a určite si recepty zamiluje celá vaša rodina a blízki. Nebudú to len nádherné vianočné dekorácie na stôl, ktoré spravia vaše sviatočné stolovanie naozaj výnimočným, ale aj výborné koláče. Takisto sme pre vás pripravili ďalšie skvelé vianočné inšpirácie.

Už aj váš domov napĺňajú lahodné vône sviatočného pečenia? Vianočné koláče budú určite nádherne vyzerať na podnosoch a etažérkach. Pozrite sa na náš štýlový výber pre stolovanie a využite pritom bezplatnú registráciu na Westwing, aby ste nepremeškali naše exkluzívne ponuky – vďaka nim bude váš domov ešte sviatočnejší!

Bezplatná registrácia na Westwing: nenechajte si ujsť naše exkluzívne ponuky, vďaka ktorým bude váš domov ešte krajší!