kukurica vo veľkých drevených nádobách

Pre našinca nebolo sadenie kukurice vždy samozrejmosťou. Rovnako ako zemiaky, fazuľa alebo paradajky sa v Európe začali pestovať až po objavení Ameriky. Najzaujímavejšie na kukurici je, že je to jednoročná tráva, ktorú pôvodní obyvatelia Ameriky poznajú tisíce rokov.  Pre Indiánov z centrálnej Ameriky bola kukurica plodina od bohov. Chutí všetkým. Kukurica sa stala jednou z hlavných poľnohospodárskych plodín aj u nás. Má viacero odrôd a farieb, od žltej a oranžovej až po farebné zrná, ktoré svojou pestrofarebnosťou pripomínajú navlečené korálky. Poďte ju s nami preskúmať!

Pestovanie a sadenie kukurice: všetko, čo by ste mali vedieť

Celiatici aj histaminici, zeleninová záhrada, rybári, priemysel alebo umelci. Z kukurice majú úžitok naozaj všetci. Má všestranné využitie. Ponúkame naše tipy do záhrady pre sadenie kukurice, až po bohatú úrodu.

Ak je vaša záhrada dosť veľká, zaraďte na jar sadenie kukurice. Odvďačí sa vám bohatou úrodou, za predpokladu, že sa o ňu dobre postaráte. Zrná kukurice neobsahujú histamín ani lepok, sú plné škrobu, proteínov, vlákniny, vitamínov B a C, či vlákniny. Z minerálov sú to draslík, horčík, železo, vápnik alebo zinok. Pozor by si na ňu mali dať diabetici, kukurica má vysoký glykemický index. Na jar, keď prebehne plánovanie záhrady, počkáte už len na vhodné počasie. Predzáhradka v tom čase už hrá všetkými farbami kvetov. Viete, čo zasadiť do predzáhradky? Vytvorte si z tohto priestoru okrasnú záhradu.

Sadenie kukurice: ako začať?

Je potrebné nájsť jej vhodné slnečné miesto, kde nebude tieniť ostatným rastlinám. Ideálny je kus zeme, situovaný na sever. Najchutnejšie odrody kukurice sú tie sladké. Kukuricu opeľuje vietor a odporúča sa, aby ste na jednom mieste pestovali jeden druh tejto rastliny. Rôzne druhy sa vám skrížia navzájom. Ak by ste chceli pestovať viac odrôd, vzdialenosť medzi hriadkami by mala byť aspoň 7,5 metra.

Sadenie kukurice u vás v záhrade: jednoduchý návod

O kukurici sa síce hovorí, že sa o jej pestovanie netreba veľmi starať a rastie sama, ale na niektoré zásady predsa len nezabudnite. Kukurici sa darí, aj ak je malá záhrada alebo balkón a terasa. Dá sa úspešne pestovať dokonca aj v nádobách. Preferované je ale skôr pestovanie na väčších plochách.

  • Sadenie kukurice naplánujte, až jarné teploty pôdy dosiahnu aspoň 15,5 stupňa. 
  • Kukurica nie je náročná na druh pôdy. Dobre rastie v priepustnej pôde, ktorá zadržiava vodu.
  • Pár týždňov pred výsevom zapracujte do zeme kompost, alebo vysádzajte do pohnojenej pôdy z pestovania predošlej plodiny. 
  • Kukuricu sejte priamo do pôdy. Ideálna hĺbka je 2,5 cm. Vzdialenosť medzi jednotlivými rastlinami má byť 20 cm. Saďte 3 zrnká naraz a ak všetky vyklíčia, je potrebné rastliny pretrhať. Je možné ju aj presádzať z predpestovaných rastlín.
  • Výsadbu realizujte do štvorca, nie do riadku, zabránite tomu, aby sa plytko koreniace rastliny vyvracali. Napomáha to opeleniu kukurice, keďže peľ sa prenáša vetrom.
  • Po výsadbe udržujte pôdu vlhkú. Uchráňte mladé sadenice pred vtákmi a zakryte ich tylom alebo sieťovinou. Keď dorastú do 15-20 cm, pokrývku odstráňte.
  • Údržba spočíva v zálievke, hlavne v dobe kvitnutia a tvorby klasov, zbavovania pôdy od buriny a škodcov. 

Zber a uskladnenie kukurice

Kukurica dozrieva v auguste a septembri. Cukrovú kukuricu pozbierajte, keď jej zrná nie sú ešte tvrdé a púšťajú bielu mliečnu tekutinu. Pukancovú kukuricu plne dozretú zberajte buď vylamovaním klasov alebo vytrhnutím celej rastliny. Ďalším znakom zrelosti sú hnedé vlásky na klasoch. Ak si kukuricu kupujete na konzumáciu, skladujte ju v chladničke pri 5 stupňoch, zabalenú v klase. 

Výborná po všetkých stránkach

Kukurica je významnou kultúrnou plodinou a svojou nenáročnosťou na pôdu, je predurčená k vysokej produkcii na poliach. Rovnako ako si ju cenili indiánske kmene, je cenená všade na svete, pretože dokáže nasýtiť veľké množstvo ľudí a zvierat. Poľnohospodári ju pestujú nielen pre potravinársky priemysel, ale aj pre výkrm hospodárskych zvierat a na siláž. V každej časti sveta má iný význam pre výživu a priemysel. V chudobnejších častiach sveta slúži hlavne na výživu obyvateľstva.

Kukurica je veľmi stará plodina a spôsob jej domestifikácie je dodnes záhadou. Nie sú známe žiadne medzistupne šľachtenia, ako pri iných plodinách a môže ísť o šťastnú náhodu prvých indiánskych pestovateľov. 

Fantastické využitie kukurice

Kukurica má široké spôsoby použitia, predovšetkým priemyselné, ale rastie jej význam aj ako zeleniny pre zdravé stravovanie. Hoci v pravom zmysle zeleninou nie je. V potravinárskom priemysle sa využíva ako zdroj oleja, škrobu, glukózy, či fruktózového sirupu. Používa sa na výrobu bioetanolu, ktorý sa ďalej spracúva na biopalivo, alebo ako aditívum do palív. Vedci sa neustále pokúšajú o zlepšenie výroby biodegradovateľných plastov práve z kukurice. 

Kto by nepoznal pukance? K letu neodmysliteľne patrí určite varená kukurica, prípadne grilovaná alebo pečená. K párty alebo filmom zasa pukance. Aby ste si na nich mohli pochutnávať, vypestujte si pukancovú kukuricu. Najpopulárnejšie odrody sú určite skoré, aj neskoré sladké alebo pukancové, poľnohospodári vyberajú odrody na siláž, zrno alebo bioplyn. 

Slovenskí ľudoví umelci vyrábajú z vysušených kukuričných listov jedinečné umelecké diela – bábiky šúpolienky. Mexičania používajú kukuricu ako základ jedálnička. Známe kukuričné placky tortilly, používané na výrobu tacos alebo nachos, oboje vyrábané z kukuričnej múky. Uvarte si zdravú kukuričnú polievku a spoznajte recepty s kukuričnou polentou. Ocenia ich aj deti.

Kukuričná polievka

Potrebujete: maslo, baby karotku, konzervu kukurice, kokosové mlieko, červenú cibuľu, cesnak, zeleninový vývar.

Postup: 

  1. Vložte do hrnca maslo, nechajte roztopiť, pridajte červenú cibuľu a cesnak, restujte asi 5 minút
  2. Pridajte karotku a restujte 2 minúty
  3. Pridajte kukuricu z konzervy
  4. Zmes zalejte zeleninovým vývarom a varte ďalších 10 minút
  5. Pridajte kokosové mlieko a varte ešte 10 minút
  6. Polievku môžete rozmixovať, ak ju tak máte radšej, ale nemusíte
  7. Podávajte s pažítkou alebo opečenými krutónmi

Zapekaná polenta s bylinkami a paradajkami.

Potrebujete: 250g kukuričnej polenty, 10g masla, hrsť cherry paradajok, 2 polievkové lyžice čerstvých byliniek, štipku soli, štipku čierneho korenia, olivový olej, strúhaný parmezán

  1. Polentu varte podľa návodu a pridáme maslo. Ešte horúcu ju vylejte na plech potretý olivovým olejom

  2. Nechajte vychladnúť.

  3. Po vychladnutí na vrch polenty rozložte nakrájané paradajky, posypte bylinkami a strúhaným parmezánom, vložte do rúry rozohriatej na 200 stupňov.

  4. Pečte 15 minút.

Kukurica má svoje pevné miesto v mnohých oblastiach. Určite si ju aj vy obľúbite!

Bezplatná registrácia na Westwing: nenechajte si ujsť naše exkluzívne ponuky, vďaka ktorým bude váš domov ešte krajší!