Keramické hrnce

Keramické hrnce

ZDIEĽAŤ

Nájdete nás
Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si nášho poradcu

Keramické hrnce poradca Westwing

Keramika sa opäť vracia! Mnohí z nás ešte pamätajú pekné keramické hrnce a panvice z kuchyne starých materí, ktoré tam vyzerali tak úžasne. Potom sa na ne nejaký čas zabudlo, lebo sa do kuchyne dostali iné materiály, ale tým triumfálnejší je ich súčasný návrat. Tento materiál ponúka mnohé výhody, od dobrej znášanlivosti alergikmi až k peknému vzhľadu - keramika je znova tu a už tu ostane.

Keramika má široké použitie: hrnce alebo panvice, kvetináče alebo nádoby, všetko je vďaka keramike o niečo krajšie. Lebo keramika vytvára jednoducho stále zvláštnu atmosféru, zviazanú s retro-pocitom. Presne to nás vo Westwing nadchýňa! Užitočné výrobky so štýlom, ktoré Váš domov obohatia! Vydajte sa spolu s našimi štýlovými expertmi na cestu za poznaním do sveta bývania a nájdite pre seba nové inšpirácie!

Keramika: Hrniec atď.

Keramické hrnce sa v kuchyni používali už pred mnohými desaťročiami – ale keramika samotná bola vytvorená už pred 30.000 rokmi a predstavuje tým jednu z najstarších techník ľudstva. Prvé výrobky z nej neboli prirodzene žiadne hrnce, ale šperky. Čím viac sa človek stával sedavým, tým viac potreboval potraviny, ktoré by dlho vydržali: nádoby z keramiky ponúkali rozhodujúcu výhodu svojou schopnosťou dobre uchovávať jedlo.

Keramické hrnce existujú približne od doby bronzovej – prirodzene vtedy vypadali troška inak. Dnes sa keramika používa zvyčajne ako poťah na materiáloch ako je nerezová oceľ. Takže je príslušný materiál chránený, predovšetkým pred hrdzou. Vzhľadom k tomu, že tento poťah vykazuje aj relatívne dobré nepriľnavé vlastnosti, nesmú keramické hrnce chýbať v žiadnej modernej sade hrncov. A aj u variča s indukciou je keramický hrniec vhodný. Je však dôležité, aby pod keramickým poťahom bol magnetický materiál: potom sa teplo môže prenášať ako u hrnca z iného materiálu. Kto má alergiu na nikel, tomu sa keramické hrnce stanú najlepším priateľom.

Keramický hrniec – mnoho druhov

Žiadny keramický hrniec sa nepodobá druhému. Prirodzene tu existujú, ako aj u všetkých hrncov, rôzne druhy, ktoré majú svoje vlastné použitie. Každá sada hrncov by mala obsahovať prinajmenšom tieto typy hrncov:

  • Skvelý je omáčnik alebo kastrólik na maslo s priemerom 10 až 12 cm. V ňom sa môže rýchlo variť malé množstvo.
  • Takzvaný Fleischtopf (“mäsový hrniec”) je skutočnou klasikou medzi hrncami. Zvyčajne má priemer okolo 24 cm. Veko alebo dokonca sklenené veko je tu ideálne, lebo máme to, čo sa vnútri varí, stále na očiach.
  • Hrniec na pečenie pre miľovníkov lahodnej pečienky! Taký pekáč vám ponúkne potešenie z pečenia.
  • Niečo celkom zvláštne u keramického hrnca je takzvaný gulášový kotlík, potiahnutý niekedy aj smaltom. Taký hrniec s obsahom často cez 5 litrov môže potom skutočne nasýtiť veľkú rodinu, alebo obstarať celú párty!

Tento zoznam by mohol pokračovať do nekonečna, lebo keramické hrnce sa vyrábajú v rôznych variantoch. Sú nielen užitočnou pomôckou, ale aj pekným pútačom každej domácnosti.