Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si nášho poradcu

Mažiar poradca Westwing

Radi varíte? My tiež! Je jednoducho skvelé pracovať s čerstvými potravinami, používať voňavé korenie a vyčariť lahodné jedlo. Aby sa plná aróma čerstvého korenia mohla dobre rozvinúť, odporúča sa použiť mažiar. Lebo v ňom sa žiadna aróma ani olej nestratí, a to má značný vplyv na chuť. Objavte s mažiarom a paličkou celkom nový svet chutí!

Nie je nad výborné a predovšetkým chutné jedlo, ktoré správne chutí po čerstvo pomletom korení. My z Westwing milujeme pekné a lahodné veci života, a preto Vám nechceme odpierať radosti spojené s mažiarom. V našom denne sa meniacom tematickom predaji môžete objavovať stále skvelé produkty na tému kuchyňa a varenie. Vo Westwing sa inšpirujete jedinečnými kuchynskými nápady.

Biely mažiar z porcelánu

Materiál pre mažiar

Mažiar je malá miska, v ktorej sa korenie, orechy, cesnak a semiačka rozdrvia a rozotrú paličkou. Paličku a mažiar obdržíte zvyčajne v sade, lebo je obzvlášť dôležité, aby materiál a tvar spolu ladili. V každom prípade musí byť materiál obidvoch častí rovnaký, aby sa materiál neodieral a takéto odrenie nemalo nežiadúci vplyv na arómu korenia. Mažiar a palička sa vyrábajú z rôznych materiálov:

  • Keramika: Korenie sa nechá pomlieť veľmi najemno, hoci je keramika veľmi krehká v porovnaní s inými variantmi.
  • Drevo: Veľmi trvanlivý materiál, naviac značne porézny, a preto prijíma rýchlo arómu niektorých druhov korenia.
  • Kameň: Mramor, granit a iné druhy kameňov sú najpoužívanejšími materiálmi pre mažiar. Aj tu sa dá korenie pomlieť veľmi najemno, avšak iba pri správnom zaobchádzaní s kamenným mažiarom je zaručené, že sa žiadna časť kameňa neodlomí.

Malý mažiar z dreva

Správna veľkosť

Aj výber správnej veľkosti je dôležitý, aby ste Váš mažiar vedeli vždy dobre ochrániť. Možno dostať rôzne veľkosti (napríklad 9 cm alebo 14 cm): Pre ktorú veľkosť sa rozhodnete, záleží iba na Vašich potrebách. Ak varíte skôr iba pre seba, potom stačí malý mažiar – o niečo menší než veľkosť dlane. Ak však varíte ešte aj pre celú Vašu rodinu a nechcete stratiť čerstvú arómu, mali by ste vybrať väčší model. Skutoční milovníci mažiarov majú často viac variantov a veľkostí, aby boli pripravení na všetky prípady.

Ako správne použijete mažiar

Prvým krokom, kým začnete s prípravou jedla, je prirodzene prečítanie celého receptu, aby ste presne vedeli, čo a ako máte pripraviť. Ak už ste si urobili akýsi prehľad, môžete vložiť do mažiara surové prísady – rôzne semiačka a bylinky, guličky čierneho korenia, orechy, morskú soľ atď. Pritom je dôležité, aby ste misku naplnili maximálne do jednej tretiny. Iba tak môžete všetko rovnomerne spracovať a najemno pomlieť. Pokiaľ by ste museli pre konkrétny vybraný recept naplniť mažiar viac, spracujte prísady radšej v niekoľkých dávkach. Aby ste prísady rozdrvili a rozotreli, vezmite paličku do jednej ruky a mažiar držte pevne v druhej ruke. Krútivým pohybom potom tlačte na korenie v miske a snažte sa pritom pokiaľ možno spracovať každý kúsok korenia. Všetko rovnomerne spracujte až k požadovanej konzistencii.

Starostlivosť o mažiar

Aby ste mohli nabudúce mažiar opäť bez problémov použiť, musíte mažiar aj paličku po použití bezpodmienečne očistiť. Tak odstránite všetky nežiadúce arómy. Prečítajte si návod na čistenie pre sadu. V závislosti na materiále môžete mažiar a paličku umývať aj v umývačke riadu. Niektoré sady sa dajú celkom jednoducho umývať teplou vodou alebo, ak meliete iba suché prísady, stačí mažiar iba vykefkovať a utrieť mäkkou handričkou. V princípe platí, že použitie saponátov a iných čistiacich prostredkov sa neodporúča, lebo materiál je potom porézny. Na odstránenie vôní (zápachov) a škvŕn môže dobrú službu urobiť aj suchá ryža. Ryžu jednoducho drvíme v niekoľkých fázach tak dlho, kým nie je skutočne biela. 

Ak pri nákupe a používaní mažiara dbáte na tieto pokyny, môžete si ho užívať veľmi dlho a ponúkať svojej rodine a priateľom chutné pokrmy.

Multifunkčnosť mažiara – tak všestranná je táto pomôcka

Slovo mažiar (nemecky Mörser) pochádza z latinského výrazu Mortarium, ktorý znamená treciu misku alebo trecia šálka. Najstaršie mažiare pochádzajú z čias starých Egypťanov. V súčasnosti sa mažiar nepoužíva iba v našej kuchyni, ale nachádza pravidelné využitie aj v lekárni. Tu sa hodí napríklad k miešaniu liekov s éterickými olejmi. Mažiar sa v svetových kultúrach používa rozdielnym spôsobom. Zatiaľ čo v našej krajine je pomocníkom prevažne na drvenie korenia, v Ázii sa používa aj na pomliaždenie zeleniny. V Thajsku existujú napríklad jedlá, ktoré sa kompletne pripravujú v mažiari.

Neváhajte a kúpte vo Westwing mažiar pre Vaše kuchynské vybavenie!