Smaltované hrnce

Smaltované hrnce

ZDIEĽAŤ

Nájdete nás
Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si nášho poradcu

Smaltované hrnce poradca Westwing

Každý hrniec má k sebe vhodné veko – a obzvlášť pekne to vyzerá pri smaltovaných hrncoch. Lebo smalt ako materiál pre hrnce a panvice zažíva v posledných rokoch skutočnú renesanciu v kuchyni – niet divu, všetko zo smaltu nielenže skvelo vyzerá, ale skrýva v sebe aj veľkolepé výhody. Napríklad lepšiu znášanlivosť pre alergikov.

Smaltované hrnce alebo panvice z liateho železa – v posledných rokoch objavujeme v kuchyni znovu hodnotu tohto materiálu, ktorý bol už v minulosti taký nápomocný a priniesol veľa výhod. My vo Westwing milujeme, keď spolu s vami môžeme objavovať staré poklady. Naše najväčšie želanie je, aby ste mali perfektný domov. Preto vás chceme inšpirovať našimi tematickými výpredajmi.

Smaltované hrnce alebo ozdoba?

Smalt prebudí u mnohých asociáciu so starou kuchyňou našej babky a pekné hrnce v nej. Napriek tomu sú smaltované hrnce ešte staršie. Prvé nálezy smaltu sa datujú až na 3500 rokov. Pritom ide o kombináciu rôznych anorganických látok, ktoré spolu vytvárajú jedinečnú vrstvu pre smaltované hrnce.

Ľudia, ktorí v dávnych časoch vytvorili smalt, ho na začiatku používali len pre ozdoby. Smalt bol obľúbený ako ozdoba po stáročia, najmä na jemných figúrkach a amuletoch, ktoré sa z neho vyrábali. Pomaly sa smalt stal dôležitou súčasťou hrncov a zostal ňou dlhých 60 rokov, kým niektoré materiály ako ušľachtilá oceľ neprevzali žezlo v kuchyni. No dnes je smalt späť!

Smaltované hrnce pre všetkých!

Dnešný smalt môže byť samozrejme lepšie a praktickejšie vyrobený než predtým. Tak sa dnes dá smalt nanášať oveľa tenšou vrstvou s tým efektom, že rýchle skoré odlúpenie smaltu, ktoré hrncom skutočne vedelo odobrať z krásy, sa na tenkom ale pevnom povrchu už diať nebude. K tomu je smalt vhodný pre sety hrncov, keď varíte pre alergikov. Ani čistenie nespôsobuje veľké problémy.

Moderné sporáky (napr. indukčné) tiež nie sú problém. Dôležité len je, aby boli smaltované hrnce na dne magnetické, aby sa teplo dobre rozdelilo. Typickým špeciálnych hrncom je pritom tradičný kotol na guláš zo smaltu. Ide o veľmi veľký hrniec (často s priemerom až do 50cm), ktorý má objem 10-22 litrov.

Špecifiká smaltovaných hrncov pri varení

Ak si vyberiete smaltované hrnce ako riad na varenie, mali by ste vedieť, že majú iné vlastnosti než napríklad rozšírené oceľové hrnce. Jadro týchto hrncov pozostáva z oceľového plechu, ktorý je oblečený do smaltovej vrstvy. Teplo je dobre vedené ďalej. K tomu môžu byť smaltované hrnce spravidla aj umývané v umývačke. Dbajte na pokyny k starostlivosti a čisteniu dodávateľa. Pri týchto hrncoch hrá aj farba vnútornej vrstvy dôležitú rolu. Tmavé vrstvy prenášajú teplo najrýchlejšie a rovnako bude aj jedlo skôr hnedšie než pri svetlých vrstvách.