Tlakový hrniec

Tlakový hrniec

ZDIEĽAŤ

Nájdete nás
Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si nášho poradcu

Tlakový hrniec poradca Westwing

Voňavé ragú, zemiaky, ktoré sa samé rozpadávajú, a aromatické vývary – to všetko bez veľa práce, no so všetkými vitamínmi – to dokáže tlakový hrniec. Tlakový hrniec varí s parou a uľahčuje nielen varenie, ale robí jedlá aj lahodnejšími.

Westwing vám zabezpečí to, čo potrebujete k vareniu. Panvice, hrnce a riad vo vysokej kvalite a v skvelom dizajne od vybraných značiek sú pravidelne ponúkané v našich tematických výpredajoch. Ani tlakový hrniec nesmie vo výbave chýbať, aby ste mohli pripraviť chutné sviatočné rolády. Inšpirácie a tipy okolo kuchyne a varenia nájdete online na Westwing!

Varenie s tlakovým hrncom

Tlakový hrniec slúži na silné zahriatie vody, pričom vzniká para. Keďže táto para naberie väčší objem než jednoduchá voda, vzniká tlak vo vnútri hrnca a kyslík musí byť vypustený zabudovaným ventilom. Touto metódou sa dá čas varenia skrátiť o 70%!

Kratší čas varenia znamená tiež viac hodnotných vitamínov a iné hodnotné živiny. Zároveň bude prevarením výživa lahodnejšia, pretože nestráviteľné časti sa rozvaria a jedlo bude aromatickejšie, pretože aróma sa v hrnci uvoľní a pekne rozdelí. Tlakový hrniec sa rýchlo postará o zdravé a chutné jedlo. Tri vlastnosti, na ktoré práve v našich časoch kladieme dôraz. Tu je krátky úvod k vareniu s tlakovým hrncom:

  • Príprava zeleniny, mäsa a byliniek: umyť, nakrájať, marinovať, všetko čo stojí v recepte.
  • Položte jedlo do tlakového hrnca a pridajte 200-300ml tekutiny (vody, vývaru, vína atď.). Pri jedlách, ktoré sa rozpínajú nemusí byť hrniec úplne naplnený.
  • Veko nasaďte rúčkou paralelne k hrncu, kým nebudete počuť klik signalizujúci nasadenie veka na hrniec. Novšie hrnce majú ukazovatele, aby sa uzáver kontroloval.
  • Ak je to možné, nastavte variacu úroveň hrnca.
  • Zapnite sporák. Väčšinou tlakový hrniec potrebuje čas, aby sa skutočne zohrial, potom musíte plameň stíšiť. Zodpovedajúce ukazovatele vám ukážu správnu teplotu.
  • Po uvarení môžete paru vypustiť cez veko tlakového hrnca. Dobrú chuť!

Pre varenie v tlakovom hrnci nájdete mnoho receptov online alebo sa dajú aj výhodne kúpiť. Keď uvediete váš tlakový hrniec do prevádzky, čoskoro nebudete vedieť, ako ste sa bez neho v kuchyni zaobišli.

Čistenie tlakového hrnca

Ako každý iný hrniec na varenie, aj tlakový hrniec by mal byť po každom použití vyčistený. Musíte pritom však zohľadniť pár dôležitých maličkostí. Tlakové hrnce majú spravidla tesniacu gumu, variacu korunu a zatváraciu poistku, ktorá je pripevnená na veku tlakového hrnca. Dajú sa ľahko odmontovať a mali by byť čistené ručne. Zvyšok hrnca väčšinou pozostáva z ušľachtilej ocele, ktorej neuškodí ani čistenie v umývačke.

Zatváracie časti, ktoré sú časté ako príslušenstvo tlakového hrnca, by sa mali vymieňať aspoň každé dva roky.

Získanie vitamínov a minerálov z jedál z tlakového hrnca

Čoraz častejšie siahneme po tlakovom hrnci nielen pri varení mäsa, ale aj zeleniny a to nie bez dôvodu. Pretože v tlakovom hrnci zostane viac vitamínov a stopových prvkov v zelenine, než pri varení v obyčajnom hrnci. Tak zostane v brokolici, mrkve a zemiakoch takmer 100% minerálov pri varení v tlakovom hrnci, pričom v obyčajnom hrnci len 70% až 80%.

Vyskúšajte sami a objavte nový a zdravý spôsob varenia v tlakovom hrnci.