Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si nášho poradcu

Vidlička poradca Westwing

V súčasnosti patrí k štandardnému príboru a nie je možné na ňu pri jedle zabudnúť: vidlička! S jej pomocou držíme mäso alebo šalát, zatiaľ čo ich krájame a napichujeme, aby sme ho mohli dopraviť k ústam. Udržiava ruky čisté a chráni pred popálením od horúceho jedla. Avšak viete vôbec, že má za sebou dlhú cestu, kým bola nakoniec zobratá na milosť?

Dnes je pre nás vidlička samozrejmosťou a existuje dokonca v rôznych podobách na rôzne úlohy. Na mäso, ryby, zemiaky, hranolky, kuchynská vidlička, zoznam je dlhý. Westwing prináša prehľad najdôležitejších vidličiek a ich históriu. Nakoniec budete určite prekvapení a ešte viac oceníte tento nástroj!

Sada kvalitných vidličiek

História vidličky

Vidlička má za sebou dlhú cestu, lebo oproti nožu, ktorý sa objavil veľmi skoro a používal sa na krájanie jedál na menšie kúsky, nebol jej zmysel dlho jasný. Od nepamäti jedli ľudia totiž pomocou prstov. Mäso, ovocie alebo zemiaky – všetko brali do rúk.
Aj Rimania, ktorí boli všeobecne považovaní za kultúrny národ, jedli predovšetkým prstami. Archeologické nálezy však ukazujú, že v Byzancii, bývalej Východorímskej ríši, sa vidlička pravdepodobne už používala.
V stredoveku to mala vidlička obzvlášť ťažké. V tejto dobe bolo ešte bežné brať jedlá prstami alebo pomocou kúska chleba. Bola zamietaná aj preto, že sa jej považívanie bralo za zženštilosť. Poukazovalo sa na to, že človek má predsa päť prstov pre tento účel a v pravidlách stolovania zo 17. storočia sa dokonca volalo po jej odstránení zo stola. Druhým argumentom proti vidličke, najmä s tromi zubami bolo, že príliš pripomína trojzubec diabla. Preto nemohla katolícka cirkev vidličky schváliť a v kláštoroch ich dokonca zakázala.
V strednej Európe akceptovali ľudia vidličku len v priebehu 19. storočia. Najprv sa ako praktická kuchynská potreba presadila vo vyšších spoločenských vrstvách a neskôr aj v nižších.
Biela dizajnová vidlička

Rôzne druhy vidličiek

Dnes sú kuchyňa aj jedálenský stôl bez vidličky absolútne nepredstaviteľné. Z tohto dôvodu sa vyvinuli rôzne varianty vidličiek a na rôzne účely. Najdôležitejšie vidličky sú:

  • Stolová vidlička: To je tá, ktorú si pod slovom vidlička ihneď predstavíme a ktorú denne používame. Má zvyčajne tri alebo štyri hroty a používa sa pre väčšinu jedál.
  • Tortová vidlička: Ako jej názov hovorí, je určená na torty. Má menšiu veľkosť ako stolová a väčšinou iba tri hroty. Okrem toho je často jeden z troch vonkajších hrotov zosilnený, takže sa bočnou časťou dá oddeliť kúsok torty. Hodí sa aj pre dezerty, pokiaľ nemáte špeciálnu dezertnú vidličku, alebo tiež pre ovocný raňajkový šalát.
  • Vidlička na ryby: Tak, ako má nôž na ryby zvláštnu formu, existuje aj zvláštna vidlička na ryby. Má štyri hroty a jej hlava je širšia jako pri normálnej vidličke.
  • Vidlička na zemiaky: Kto už raz jedol zemiaky v šupke, pozná vidličku na zemiaky. Má silnú, pevnú, okrúhlu rukoväť z dreva alebo nerezu a tri kruhovo usporiadané hroty. Tým sa perfektne hodí na pevné držanie pri šúpaní zemiakov bez toho, aby sme ňou zemiaky poškodili. Môže sa použiť aj na vylupovanie zŕn z kukuričných klasov, lebo veľmi dobre priľahne ku strane kukuričného klasu, ktorým sa dá potom postupne otáčať.
  • Vidlička na hranolky: Vlastne sa používa iba v stánkovom predaji. Je urobená z dreva alebo plastu a má dva alebo tri hroty. Okrem hranoliek sa hodí aj na napichovanie kúskov klobás.
  • Párty vidlička: Na večierkoch sa prezentujú predjedlá a údeniny s inými lahôdkami. Pritom nie je potrebné používať prsty pri oddeľovaní jednotlivých kúskov syra od seba, lebo existuje malá, úzka párty vidlička s dvoma hrotmi.
  • Vidlička na mäso: Vyzerá ako väčšia verzia párty vidličky. Je dosť veľká a má dva predĺžené hroty, zvyčajne z nerezu. Vďaka nej môžeme držať v správnej polohe veľké kusy mäsa, napríklad pri rezaní pečienky.
  • Šalátová vidlička: Je jednotkou medzi stolovou dekoráciou. Zvyčajne má štyri hroty a je o niečo menšia ako normálna vidlička. Tip: Vychlaďte šalátovú vidličku pred servírovaním – tak zostane šalát obzvlášť svieži a chrumkavý.

Existuje teda perfektná vidlička na všetko. Ďakujme preto jej historickému vývoju, že nemusíme dnes držať horúce zemiaky v rukách alebo pomocou prstov vyberať kúsky pečienky z omáčky! Na druhej strane napríklad hranolky berieme radšej prstami…