Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si nášho poradcu

Panvice poradca Westwing

Zvuk prskajúcej zeleniny, voňa opekanej cibule. Varenie je jednoducho blaho a azda aj jedna z najkrajších činností človeka. Panvice a hrnce patria k najdôležitejším  kuchynským pomôckam. Avšak akú panvicu potrebujeme pre dané jedlo? My Vám to vysvetlíme!

Pre takmer každý účel existuje iná panvica: teflónové (potiahnuté) ako aj nepotiahnuté exempláre. Domáci kuchár by mal vždy zvážiť, aké jedlo na akom type panvice pripraví. Pevný, nepriľnavý povlak je pri príprave mnohých jedál nepostrádateľný, avšak nie vždy nutný.

Elegantné biele panvice

Nepriľnavé panvice s teflónom a keramikou

Nepriľnavé panvice z hliníka sú obzvlášť efektívne pri príprave smažených zemiakov a vaječných jedál – jednoducho čohokoľvek, čo môže rýchlo priľnúť. Môžeme za ne vďačiť Tefal-u, vynálezcovi panvíc s nepriľnavým povrchom. Meno Tefal vzniklo zo slov „teflón“ a „alumínium“. Teflón na povrchu zaisťuje, že sa nič rýchlo nepripáli. To však nie je všetko. Vďaka teflónovému poťahu potrebujeme menej tuku. Takže ani jemné vyprážanie by v panviciach nemalo byť pre žiadneho kuchára problémom.

Pre silné vyprážanie sa priveľmi neodporúčajú panvice z liateho hliníka s teflónom. Hliník by sa mohol pri vysokých teplotách deformovať a aj pri potiahnutí teflónom by mohlo dojsť k poškodeniu. Panvica s poťahom z keramiky sa oproti tomu odporúča aj pre vyššie teploty.

Pri čistení panvíc s nepriľnavým povrchom treba byť opatrný: Nedávajteich radšej do umývačky riadu, lebo chemické látky v čistiacej tablete môžu poškodiť teflónový poťah. Používajte radšej iba mäkkú stranu hubky a v žiadnom prípade drôtenku alebo drôtenú kefu – aj tie by mohli povrch zničiť.

V prípade smaltovanej sa jedná o predchodcu dnes bežného teflóna a keramických panvíc. Smaltovaný povrch železnej panvice poskytuje ochranu a zabraňuje korózii. Ak s takouto panvicou správne zaobchádzate, vydrží Vám v protiklade k teflónovej celú večnosť. Preto sú tieto panvice pomerne ťažšie ako potiahnuté z liateho hliníka alebo nerezovej ocele. Budete potrebovať dlhší čas, kým sa panvica rozpáli. Nesmie Vám však nikdy spadnúť, lebo vrstva smaltu môže prasknúť.

Trendy zlatá panvica

Nerezová oceľ alebo titán pre vysoké teploty

Chcete mať Vaše mäso opečené do chrumkava? Žiadny problém. Okrem nepriľnavých panvíc patria k panvicovému setu aj obyčajné, bez poťahu. Tieto sú ideálne pre prípravu steakov alebo hydiny. Materiál je tu alfou aj omegou. Pritom je dôležitá stabilita a rovnomerné rozloženie tepla. Tu sa ponúka nerezová oceľ, liatina a smaltovaná oceľ.

Panvice z nerezovej ocele vedú teplo veľmi dobre. Sú obzvlášť vhodné na vyprážanie mäsa a hydiny. Tým je zaručené, že mäso na panvici bude dobre prepečené a vo vnútri nezostane surové. Avšak treba použiť dostatok oleja alebo masti, aby sa mäso hneď nepripálilo. Tu pomôžu panvice s poťahom z keramiky. Odporúčajú sa aj pre vyprážanie pri vysokých teplotách.

Dobrou alternatívou k panviciam z nerezovej ocele sú titánové. Tepelná vodivosť titánu je výborná, sú ľahké ako alumínium, a preto sa aj ľahko držia. Na rozdiel od hliníkových panvíc sú tie z titánu extrémne odolné a zaručujú dlhú životnosť. So správnym poťahom z keramiky nemôžete mať pri vyprážaní žiadne problémy.

Štýlové fialové panvice

Ideálne pre profesionálov: Panvice z liatiny a medi

Skutočnou klasikou je liatinová panvica. Šéfkuchári celého sveta oceňujú tohto kuchynského pomocníka pri príprave jemných steakov. Ťažká liatinová panvica vedie a akumuluje teplo ešte lepšie ako panvica z nerezovej oceli alebo hliníka. Na vyprážanie na nepotiahnutých panviciach potrebuje však kuchár dostatok skúseností, aby mäso nepripálil.

Čo sa týka čistenia liatinovej panvice, treba dávať pozor na niekoľko vecí: Tieto sa môžu čistiť iba teplou vodou a kefou na riad – v žiadnom prípade ich nedávajte do umývačky riadu ani nečistite saponátom. Saponát rozpustí zvyšky tuku na povrchu, lenže práve tie majú v priebehu času vytvoriť prirodzený nepriľnavý film a zaistiť potrebnú arómu.

Skutoční profesionáli siahnu po medených panviciach pre mäsové a rybie pokrmy. V otázke tepelnej vodivosti nepredčí meď žiadny iný materiál. Vďaka okamžitému prenosu tepla môže šéfkuchár na medenej panvici smažiť veľmi cielene a dosiahnuť optimálne výsledky. Medené sú však nielen ideálnou pomôckou na vyprážanie, ale skrášľujú naviac každú kuchyňu svojim klasickým, ušľachtilým vzhľadom.

Pri použití pocínovanej medi treba však dať pozor na dve veci: Silné opekanie môže cínovú vrstvu poškodiť a naviac sa nesmú na takej panvici pripravovať akékoľvek kyslé pokrmy, lebo tieto môžu reagovať s cínom.

Či už používame hrnce alebo panvice: Nejestvuje skutočne žiadny materiál, ktorý by mohol spĺňať všetky požiadavky. Preto je dôležitý dobrý výber rôznych hrncov a panvíc, odpovedajúceho príslušenstva a prehľad o tom, čo je pri varení dôležité!

Kvalitné ružové panvice

Wok-panvica: Klasika z Ásie

Ázijské panvice Wok sú v našich kuchyniach stále v móde. Teplo sa vo Woku sústreďuje v strede panvice, kde sa jedlo silne opečie. To, čo už je dobre prepečené, zostáva v teple, na okraji plynulo zakrivenej panvice. V priebehu stáleho a rýchleho miešania sa prísady vo Wok rýchlo opečú a uvaria. Pritom nepotrebujeme veľa tuku a to je dôvod, prečo je Wok tak obľúbený pre prípravu zdravých jedál.

Trendy nerezové panvice

Panvice pre všetky typy sporákov

Nie každá panvica sa odporúča pre každý druh sporáka. Hliníková panvica sa napríklad môže vplyvom vysokých teplôt zdeformovať, ak ju použijeme na plynovom sporáku. Tu sa ponúkajú skôr liatinové panvice, panvice z nerezovej ocele alebo titánové. Na elektrickom sporáku možno oproti tomu použiť každý typ.

Varíte radšej s pomocou indukcie? Potom potrebujete set panvíc a hrncov určený pre indukčné varenie. Najmä vtedy, keď majú dno z magnetického materiálu, čo sa týka napríklad železa alebo niklu, môžete ich pre indukčný sporák použiť.

Nerezová oceľ, liatina, meď alebo hliník – s nepriľnavým poťahom z teflónu alebo smaltu alebo aj bez poťahu – pre takmer každú chuť a každé jedlo existuje vhodná panvica. Medzi veľmi kvalitných kuchynskéých pomocníkov sa radí najmä Silit, Bratmaxx, Fissler, WMF alebo Tefal – u WESTWING ponúkame často produkty týchto výrobcov v našom tematickom predaji.

Kvalitné panvice s pokrievkou

Varenie s panvicami a hrncami

Nerezová oceľ, liatina, keramika, hliník a smalt – množstvo materiálov je veľké. Môžu byť potiahnuté alebo nie, od renomovaných značiek ako Fissler, alebo z miestneho supermarketu – v konečnom dôsledku sa na panvici pripraví lahodný pokrm! Na vyprážanie použijeme obyčajnú panvicu a pre sviatočnú pečienku skôr hlbšiu panvicu pre dusenie (s pokrievkou). Porovnajte si v kľude rôzne varianty a rozhodnite sa, čo je pre Vaše potreby najvhodnejšie.

Nemusia však vyzerať vždy rovnako. Dizajn hrá pri kuchynskom zariadení dôležitú úlohu, lebo nám spríjemňuje prípravu jedál. Používanie pekných hrncov a panvíc robí varenie naozaj zábavným.

Objavte panvice v rôznych štýloch:

Retro: Žiarivé v červenej alebo aj v sýtej zelenej, modrej alebo ružovej – v prípade panvíc sa farbe nekladú žiadne hranice! Vo vysokom lesku a so štýlovým skleneným vekom sa hodia do každej retro-kuchyne!

Vidiecky štýl: Kvetinový dizajn a pastelové farby sa pre panvice vo vidieckom štýle výborne hodia. Smalt je vhodný pre starožitné, presvedčí však aj v modernom štýle.

Moderna: Matná čierna je moderná nielen vo svete doplnkov, ale aj pokiaľ ide o panvice a hrnce. Pridajte výborné čierne akcenty na Váš sporák a zamilujte si jednoduchú eleganciu čierných panvíc!

Skvelé panvice, hrnce a ďalšie kuchynské pomôcky nájdete na Westwing za priaznivé ceny!