Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si nášho poradcu

Hrnce poradca Westwing

Hrnce

Hrnce a riady na varenie veru nie sú pre ľudstvo žiadnou novinkou. Majú dôležité miesto v našom každodennom živote a ak chceme uvariť dobrý obed, budeme ich takmer istotne potrebovať. Otázkou je, aké hrnce alebo sadu riadov si vybrať, aby sme boli s nimi spokojní.

Aké hrnce sa hodia pre váš sporák? S ktorým hrncom dosiahnete ten najlepší výsledok? A ktoré hrnce vo vašej kuchyni chýbajú? Je cena to najdôležitejšie pri ich výbere? Odpovede na tieto otázky si treba dobre rozmyslieť. Existuje veľké množstvo rôznych hrncov, z najrôznejších materiálov, je len na nás aké si vyberieme.  

Správny hrniec pre váš varič

Najdôležitejšie hľadisko výberu hrncov je druh variča: Najmenej komplikovaný je elektrický varič, kde sa elektrinou ohrievajú platničky variča a teplo sa prenáša do dna hrncov. Vhodným materiálom pre elektrické variče je nerez, ktorý sa pomerne jednoducho udržiava. Nerez nemá zvlášť vysokú tepelnú vodivosť, a preto bývajú nerezové hrnce doplnené sendvičovým dnom s hliníkovým alebo medeným povrchom, ktorý výborne akumuluje teplo. Tieto hrnce potrebujú dlhší čas na zahriatie, ale tvoria rovnomerné teplo, ktoré zabraňuje pripáleniu. K nerezovým hrncom je dobré mať aj teflónovú panvicu, lebo vyprážanie na nereze vyžaduje veľa tuku a následné namáhavé čistenie. 

Plynový sporák využíva na varenie plynový plameň. Väčšina bežných hrncov túto záťaž zvládne až na sklenený hrniec. Niektorý skúsení kuchári nedajú na plynový sporák dopustiť. Tvrdia, že plyn teplo lepšie udrží pod kontrolou. Najideálnejšie hrnce pre plynový sporák sú medené hrnce, ktoré prekonávajú všetky iné hrnce v tepelnej vodivosti. Sú aj veľmi hygienické, pretože na medi sa nerozširujú baktérie. Medené hrnce majú nerovné dno, takže by pre elektrický sporák neboli vhodné. Odporúča sa, čistiť medené hrnce iba ručne a neskladovať v nich zbytky jedál. Vhodnejšie sú tenkostenné hrnce, ktoré naplno využijú plynový plameň sporáka.

Indukčný sporák vyžaduje zvláštne hrnce. Teplo sa vytvára magnetickou silou. Väčšina nerezových hrncov vám bude na indukčnom sporáku pracovať. Bežne používané vo svete sú hrnce zo smaltu, alebo liatiny. Hliníkové hrnce sú dobrými tepelnými vodičmi, ale často bývajú zavrhnuté pre zdravotné riziká. Email je pôvodne roztaveným sklom na povrchu hrncov, aby nehrdzaveli a nepripekali pokrmy. 
Extrémne robustné sú liatinové hrnce. Avšak pozor, veľmi radi pripaľujú. Pokrmom doprajú rovnomerné teplo, ale sú veľmi ťažké. Železo zvykne hrdzavieť a z toho dôvodu musíme u liatinových hrncov viac dbať na dodržiavanie hygieny. Aj pre ne platí – žiadne zbytky jedál!

Pár tipov pre nákup hrncov 

Ak sa budete držať našich typov pre výber hrncov a hrncových súprav máte to v suchu! Ale nezabudnite na pár maličkostí. Pokrievky hrncov musia byť primerane tesné, aby sme sa vyhli nepretržitému vytekaniu vody pri varení a zbytočnému úniku tepla. Veľmi obľúbené sú sklenené pokrievky, predovšetkým na varenie ryže alebo iných jedál, pri ktorých musíme dávať pozor na čas a nemusíme sa namáhať zdvíhaním pokrievky, aby sme videli na dno hrnca. Niekto má rád aj priehľadné pokrievky na pekáč, aby sa obsah mohol dopiecť bez otvárania rúry. Odporcovia však tvrdia, že sklo má nízku tepelnú vodivosť.

Úchytky sú tiež veľmi dôležité pre výber hrncov. Najlepšie sú plastové a podbne, lebo si nechceme spáliť naše prsty. Či máme medené hrnce, hliníkové, liatinové alebo teflónové panvice, treba si ešte obstarať vhodné drevené alebo plastové varešky, aby sme mali s čím miešať a nepoškrabali tak povrch hrnca.

Aké hrnce potrebujeme?

Pre bežnú kuchyňu postačí súprava hrncov, s pár menšími hrncami, strednými a jedným veľkým hrncom na polievku. Panvica na vajíčka, steaky alebo rybie prsty. K tomu ešte pekáč a môžeme čarovať. Súpravu hrncov môžeme rozšíriť o tlakový hrniec pre prípravu jedál pri vysokom tlaku a teplote (ako príklad uvedieme zemiaky alebo guláš), rímsky hrniec a vok pre orientálne pochúťky.

Údržba hrncov

S nerezovými hrncami môžeme v podstate robiť čokoľvek, či už ich umývame ručne alebo v umývačke riadu. Hrnce a panvice s teflónovým povrchom sa musia čistiť ľahučko, aby nedošlo k poškodeniu povrchu. Liatinové hrnce sa čistia handričkou alebo špongiou. Dokonca ich môžeme čistiť handričkou a olejom. Ak zmiešame soľ, horčicu, múku a ocot, po vychladnutí pretrepeme zmes a môžeme čistiť. Niektorí kuchári propagujú značky ako VWF, Beem,Fissler. Obstarajte si dobré hrnce pre jednoduché, efektívne a kreatívne varenie! 

Hrnce na kvety

Staré hrnce môžeme použiť na pestovanie rastlín. Získame tak originálne kvetináče pre náš domov. Hrnce môžeme doladiť farebným náterom!