Portrét Moniky, autorky blogu LaPetit

V tomto článku vám bližšie predstavíme foodblog LaPetit, na ktorom môžete nájsť zaujímavé recepty na prípravu rôznorodých jedál, od tradičných receptov až po sladké dobroty. Autorkou blogu je Monika, food blogerka a profesionálna food stylistka a fotografka. V rozhovore nám prezradí ako sa dostala k blogovaniu, aké je jej obľúbené jedlo, či čo nesmie chýbať na jej sviatočne prestretom stole. Užite si spolu s nami tento veľmi príjemný a zaujímavý rozhovor.

Ako by sme mohli popísať Moniku z blogu LaPetit v jednej krátkej vete:

Vyštudovaná právnička, ktorej hobby sa stalo povolaním.

Blog LaPetit je o:

Chutných receptoch a krásnych fotografiách.

Život je čakanie nato, kedy sa naše sny premenia na skutočnosť!

Victor Hugo

Vybrané fotografie z blogu

Rozhovor s Monikou, autorkou blogu LaPetit

Prečo a kedy ste sa rozhodli založiť si blog? Aké boli Vaše začiatky?

Je to už pekných pár rokov, tuším aj 8 či 9 rokov dozadu. Najprv to bolo hobby, pretože som jednoducho rada varila a zoznámila som sa v tom čase s mojim teraz už manželom. Tomu veľmi chutilo, a tak som si založila blog. Nuž a tie začiatky boli veľmi úsmevné, pretože varenie mi síce išlo, ale s fotením som sa dosť natrápila. Vôbec mi to nešlo. Prvých pár rokov tie fotky nestáli za veľa, ale časom som sa to naučila, až ma fotografovanie a styling jedla začal živiť a stali sa mojou profesiou.

Váš blog je plný zaujímavých receptov. Máte napriek tomu jedno obľúbené jedlo alebo recept?

Túto otázku dostávam často a je pre mňa veľmi ťažké na ňu odpovedať. Ja mám rada všetko dobré jedlo i keď som dosť konzervatívna, a nie až tak rada ochutnávam nepoznané. Hoci ma to skoro vždy príjemne prekvapí. Ale keby som si mala povedať len jedno jediné jedlo, tak milujem obyčajné palacinky.

Na Vašom blogu môžu čitatelia nájsť krásne fotografie a food styling hotových pokrmov. Ako ste sa dostali k fotografovaniu? Máte na profesionálnu fotografiu vyhradené miesto alebo špeciálne štúdio?

Prišlo to časom. Často som vedela ako by som chcela aby tá fotografia vyzerala ale najskôr sa mi to vôbec nedarilo. Prešla som si tým ako samouk, ale pomohli mi aj rôzne kurzy a workshopy, kde som sa mohla zdokonaľovať. A foodstyling prišiel akosi sám, chcela som aby jedlo bolo aj pekne naaranžované.

Vďaka blogu som potom dostala prvé joby, a tak som sa dostala až k profesionálnemu foodstylingu, ktorý už je trochu zložitejší, pretože už musíte poznať rôzne profi fígle. Celkovo si myslím, že hoci som vyštudovala právo, do tejto sféry ma to napokon úplne vtiahlo a verím, že je to moje vysnívané povolanie. Že je to pre mňa aj práca aj zábava, ktorá ma celkom pohltila a neustále mám chuť sa v nej posúvať. A veľmi mi pomohlo, keď som si zariadila svoje štúdio, kde môže tvoriť a kreatívne vymýšľať.

Hovorí sa, že jeme aj očami. Čo je podľa Vás najdôležitejšie pri food stylingu?

Jedlo musí mať šťavu. Nemusí byt dokonalé ale musíte z neho cítiť chuť, vôňu a mať pocit, že sa do jedla chcete zahryznúť.

Máte obľúbený štýl, materiál alebo farbu riadu, ktoré nesmú chýbať vo Vašej domácnosti?

Milujem prírodné materiály ako mramor, drevo ale aj ľan. Pred porcelánom dám prednosť keramike, ktorá je taká rustikálnejšia. A keďže moje srdce tiahne k svetlým fotografiám, milujem bielu keramiku, vintage príbory a číre sklo.

Akými zásadami sa riadite pri prestieraní stola? Čo nesmie chýbať na Vašom slávnostne prestretom stole?

Ja verím v jednoduchosť. Chcem aby vyniklo jedlo, takže tomu prispôsobujem celé prestieranie. Volím skôr svetlé, neutrálne farby a nikdy nesmú chýbať kvety. Tie na stole milujem!

Máte tipy pre začinajúcich foodblogerov?

Myslím, že dôležité je mať trpezlivosť, pretože nikto učený z neba nepadol. Chvíľu trvá, kým si človek nájde svoj štýl, či svoj hlas. Preto treba zostať autentický a tvoriť naozaj zo srdca. Je super sa inšpirovať ale vyhnúť sa kopírovaniu. A hlavne mať to ako zábavu.