Zaregistrujte sa a získajte poukaz v hodnote 15€ !
Medovníková chalúpka

Najkrajšie sviatky v roku sú spojené s viacerými tradíciami. Tie sa odlišujú hlavne v závislosti od vierovyznania, prípadne od zvykov v rodinách. Najväčšie rozdiely môžeme sledovať nielen pri výbere štýlu a farieb dekorácií, ale tiež pri pokrmoch, ktoré máme na štedrovečernom stole. Vianoce na Slovensku sú známe hneď niekoľkými jedlami. Štedrá večera sa spravidla skladá z vianočných oblátok, kapustnice, kapra a zemiakového šalátu. Rokmi si však ľudia obľúbili aj iné vianočné jedlá a zdravšie alternatívy, ako napríklad losos a vianočné pečivo bez múky či cukru. A síce sú Vianoce z veľkej časti o jedle, netreba zabúdať ani na počúvanie kolied, pozeranie vianočných filmov a oddych. Aké tradície dodržiavajú známi food blogeri a čo sa nachádza na ich vianočnom menu? Zostaňte s nami a dozviete sa viac!

Štedrá večera: ako prebiehajú tradičné Vianoce na Slovensku?

Štedrá večera sa začína o 5 alebo 6 hodine večer. Tesne pred ňou sa spravidla všetci pomodlia a hlava rodiny prekrojí jablko. To má predpovedať, aký bude nasledujúci rok. Keď je jablko pekné, celý rok bude hojný a dobrý. Následne si všetci členovia sadnú k stolu plnému chutného jedla, na ktorom nechýba akýkoľvek druh ryby, šalát, polievka, oblátky a vianočné pečivo. Vianočné menu sa upravuje podľa toho, čo majú ľudia radi, prípadne akým spôsobom sa stravujú. Ako prvé sa jedia vianočné oblátky s medom, orechmi a cesnakom, niektorí si pridávajú aj kúsok z prekrojeného jablka. Nasleduje polievka a druhý chod. Po výdatnej večeri, od ktorej sa podľa tradícií nesmie odchádzať, sa rodina presúva k vianočnému stromčeku, kde si dáva navzájom darčeky.

Vianoce na Slovensku: tradičné vianočné menu a jedlá

Vianoce na Slovensku sú spojené s niekoľkými tradičnými jedlami, ktoré sa menia v závislosti od jednotlivých rodín. Z polievok je najobľúbenejšia kapustnica, no mnohí nedajú dopustiť ani na rybaciu a hríbovú polievku. Druhý chod sa skladá z viacerých druhov rýb, zvyčajne z kapra, lososa a filé, a zemiakového šalátu alebo varených zemiakov. Na vianočnom stole nesmú chýbať oblátky, med, cesnak a orechy. Počas celého Štedrého dňa väčšina rodín neje mäso a drží prísny pôst. Niektorí jedia trikrát do dňa, pričom sa len raz najedia dosýta, iní nejedia cez deň nič a čakajú až na dobrú večeru.

Vianočné tradície a zvyky za štedrovečerným stolom

Veľké množstvo vianočných tradícií má korene v dávnej minulosti, no dodržiavajú sa dodnes, pretože sa verí, že prinesú šťastie alebo zdravie. Z tých najrozšírenejších sú to:

  • prekrajovanie jablka – prekrojené jablko má ukázať, aký rok rodinu čaká, či bude plný šťastia a úspechu, alebo presne naopak.
  • prestieranie pre nepozvaného hosťa alebo pocestného – v niektorých častiach Slovenska je prestieranie jedného miesta navyše spomienkou na zosnulých príbuzných.
  • peniaze alebo kaprie šupiny pod obrus – tento zvyk mal zabezpečiť dostatok financií na celý nasledujúci rok.
  • hádzanie orechov do kútov v izbe – v minulosti sa zvyk spájal so spomienkou na zosnulých, dnes je skôr symbolom zdravia, šťastia a súdržnosti rodiny.
  • od štedrovečerného stola sa neodchádza – podľa tradície platí, že ak niekto od stola odbehne, môže vážne ochorieť alebo dokonca zomrieť.

A ako vypadú vaše tradičné Vianoce na Slovensku? Opýtali sme sa známych slovenských food blogerov, ako trávia vianočné sviatky, aké sviatočné menu pripravujú a čo jednoznačne nesmie chýbať na ich slávnostne prestretom stole. Poďte sa spolu s nami zoznámiť s vianočnými jedlami, koláčmi, či tradíciami v podaní známych food blogerov, ktoré vás inšpirujú.


Vianoce na Slovensku – Zo srdca do hrnca

O svoje štedrovečerné menu a tradície sa s nami podelila Ela Krídlová. Ela je autorkou blogu Zo srdca do hrnca, ktorý založila v roku 2015 ako svoj priestor na odreagovanie sa popri práci lekárky. Je matkou dvoch zvedavých chlapcov a aktuálne je na materskej dovolenke. Od malička jej bola vštepovaná láska k poctivému domácemu jedlu, a práve preto je jej srdcu blízka jednoduchá kuchyňa predovšetkým z lokálnych a dostupných surovín. Na jej food blogu nájdete zaujímavé a rôznorodé recepty na jedlá: od jednoduchých obedov, cez sýte rodinné večere, až po zdravšie dezerty, či kváskové pečenie. Zaujímalo nás aké sviatočné menu a koláčiky pripravuje Ela so svojou rodinou. Neváhajte a objavte ako prebiehajú Vianoce na Slovensku v podaní food blogu Zo srdca do hrnca.

Štedrý deň je vlastne takým čakaním na večer. Vďaka deťom vnímame tieto chvíle znova o čosi výnimočnejšie.

Ela Krídlová

Rozhovor s Elou, autorkou blogu Zo srdca do hrnca

Ako prebieha váš Štedrý deň? Aké štedrovečerné jedlá nesmú chýbať na vašom stole?

Na Štedrý deň sa u nás dokončujú jedlá na štedrovečerný stôl. Manžel pripravuje šalát a rybu, ja zas polievku. S deťmi ideme na prechádzku. Celý deň je vlastne takým čakaním na večer. Vďaka deťom vnímame tieto chvíle znova o čosi výnimočnejšie. S manželom obaja pochádzame z východného Slovenska. Naše štedrovečerné menu tvorí oblátka s medom a cesnakom, kyslá hubová polievka, bobaľky s makom a ryba so šalátom.

Aké sú vaše obľúbené vianočné koláče a cukrovinky?

Vianoce sa mi spájajú najmä s kuchyňou a všetkými tými vôňami a chuťami, ktoré toto obdobie charakterizujú. Maslo, vanilka, škorica, orechy, či kokos, to sú suroviny, ktoré používam pri vianočnom pečení najradšej. Milujem vanilkové rožteky, kokosové pusinky, oriešky, rožky z kyslého mlieka, či medvedie labky, teda najmä tradičné koláčiky, ktoré ma vracajú do detstva. Na Vianoce vždy pečiem biely koláč, čo je obdoba vianočky.

Jednoduchý vianočný recept na Orechové očká:

1 vaječné bielko vyšľaháme dotuha. Pridáme 2 lyžičky octu. Vyšľahané bielko zmiešame so 100 g mletých orechov a 80 g práškového cukru. Vznikne nám trochu lepivé cesto, z ktorého odoberáme kúsky a formujeme malé kolieska. Do stredu dáme slivkový lekvár. Pečieme v rúre na 150 st. C asi 15-20 minút dozlata.

Ela s rodinou začínajú Štedrú večeru modlitbou a deti dostanú od manžela medom krížik na čelo. Do medu si namáčajú oblátky s cesnakom, aby boli po celý rok zdraví. Pri prestieraní slávnostného stola volí Ela jednoduchšiu verziu, nakoľko s malými deťmi nezostane nič na pôvodnom mieste a v pôvodnom stave. Ako milovníčka ľanu, prestiera bielym ľanovým obrusom, ku ktorému pridáva sviečky a zopár vetvičiek ihličia a eukalyptu. Jednoduchý a zároveň veľmi krásny sviatočný vzhľad!

Web: www.zosrdcadohrnca.sk


Vianoce na Slovensku – Moje jedlo

Na priebeh vianočných sviatkov sme sa opýtali aj Lucie Súkeníkovej, ktorá je autorkou food blogu Moje jedlo. Blog uzrel svetlo internetu pred 8 rokmi, v čase keď Lucia bola na materskej dovolenke s jej dvomi deťmi a varenie bolo pre ňu nevyhnutnosťou. Z nevyhnutnosti sa však po čase stal koníček, pri ktorom relaxuje až dodnes. Okrem varenia našla Lucia záľubu aj vo fotografii, dlho netrvalo a fanúšikovia prišli s nápadom na vlastnú knihu. Prvá Luciina kniha s názvom Moje skvelé jedlo zožala veľký úspech a náklad sa vypredal v priebehu pol roka. Nasledovali ďalšie knihy: Moje skvelé koláčiky, Recepty našich starých mám a najnovšia Moje najlepšie fit jedlá, ktorá je nabitá receptami pre zdravšie stravovanie. Lucia pre svojich fanúšikov okrem iného každoročne vydáva kalendáre s chutnými receptami. Zoznámte sa s priebehom Štedrého dňa v Luciinej rodine.

Keď mám zlý deň, zatvorím sa do kuchyne a hneď mi je lepšie.

Lucia Súkeníková

Rozhovor s Luciou, autorkou blogu Moje jedlo

Aké menu pripravujete? Máte v rodine typický sviatočný recept, ktorý si odovzdávate z generácie na generáciu?

Naše štedrovečerné menu je úplne tradičné. Na začiatku sa pomodlíme a zaspomíname i na tých, ktorí už s nami nie sú. Začíname oblátkami, cesnakom a medom. Potom prekrojíme jabĺčko a hádžeme do kútov orechy. Mávame dve polievky – šošovicovú a hríbovú. Šošovicová so zeleninou by mala symbolizovať bohatstvo, ale na smotanovú hríbovú polievku sa všetci tešia omnoho viac. Celé leto zbierame huby s tým, že budú do vianočnej omáčky. Potom nasleduje obaľovaná ryba s cibuľovým šalátom a tradičné makové pupáčky. Inde sa to volá bobáľky či opekance, u nás sú to pupáčky. Pred pečením do nich kuchárka vkladá mince – 1 eurovku, 2 eurovku a tiež 50 centov. Tradícia hovorí, že kto ich na svojom tanieri nájde, bude bohatý po celý rok.

Aké vianočné koláče pečiete? Máte obľúbený koláč, bez ktorého by Vianoce pre vás neboli Vianocami?

Pečiem vždy rôzne druhy, vždy niečo tradičné a k tomu niečo nové. S mamou to robievame tak, že sa dohodneme, čo ktorá napečie a potom si časť z upečeného vymeníme. Hneď máme každá o pár druhov pečiva viac. U nás na stole nesmú chýbať linecké koláče, medvedie labky, medovníčky, orechové šuhajdy, fúkané kokosové aj orechové rožky a tiež išlové tortičky. A potom sa každý rok pridajú nejaké nové druhy – čo to bude tento rok, ešte sama neviem.

U Lucii na sviatočnom stole nesmie chýbať slávnostné prestieranie, advetný veniec, burské oriešky, koláčiky a samozrejme oblátky. Farby prestierania volí predovšetkým tradičné – červenú a zlatú. Pri materiáloch vyberá hlavne z tých prírodných. Všade navôkol nesmie chýbať vôňa živého stromčeka a čečiny.

Web: www.moje-jedlo.sk


Vianoce na Slovensku – Coolinári

Food blog Coolinári založili spoločne Miška a Kamil, ktorých baví dobré jedlo, jeho príprava a všetko čo s ním súvisí. Na ich blogu môžete nájsť chutné inšpirácie na raňajky, obed, večeru a nechýbajú ani sladké dezerty a cukrovinky. Miška a Kamil sa snažia prinášať predovšetkým jednoduché a chutné recepty, ktorých prípravu zvládne každý. To však neznamená, že ako správni Coolinári, neponúkajú svojim čitateľom aj komplikovanejšie recepty, vycibrené chute a špeciality. Boli sme zvedaví ako títo milí, mladí ľudia trávia najkrajšie sviatky v roku, aké jedlá pripravujú a aký pokrm im najviac pripomína nostalgiu z detstva. Neváhajte a zoznámte sa s Coolinármi aj vy!

Po tom ako sme spolu začali bývať, museli sme si naše štedrovečerné menu trochu prispôsobiť tak, aby nám obom pripomínalo domov a Vianoce z detstva.

Miška a Kamil

Rozhovor s Miškou a Kamilom, autormi blogu Coolinári

Aké štedrovečerné menu pripravujete?

Po tom ako sme spolu začali bývať, museli sme si naše štedrovečerné menu trochu prispôsobiť tak, aby nám obom pripomínalo domov a Vianoce z detstva. Pretože aj keď pochádzame z jedného mesta, naše rodiny vniesli do tradičného štedrovečerného menu malé rozdielnosti. Vtedy v našom novom domove prebehla povedzme búrlivá debata o tom, ako má vyzerať tradičná štedrovečerná kapustnica, či patrí na stôl okrem ryby aj mäso a podobne. Urobili sme pár kompromisov na každej strane a odvtedy pripravujeme menu, ktoré vyhovuje obom.

Menu pripravujeme od rána a spoločne. Celkom podávame tri chody. Ako predjedlo máme spišské pirohy, ktoré jeme z jedného taniera. Varíme dva druhy kapustnice (žiaľ v tomto bode sme sa zhodnúť nedokázali ani po desiatich rokoch). Jedna kapustnica je so smotanou a druhá so sušenými slivkami a mrveničkou. Ako tretí chod je zemiakový šalát s domácou majonézou, vyprážaná ryba a rezne. Štedrý deň si užívame a vychutnávame, Štedrá večera je len vyvrcholením úžasného dňa.

Ste skôr zástancami tradičných vianočných jedál alebo radi experimentujete?

Obaja varíme a pečieme denne celý rok. Počas roka skúšame rôzne nové recepty a experimentujeme s množstvom nových surovín. Štedrý deň ale patrí iba nám a vtedy neexperimentujeme. Pripravujeme jedlo, ktoré pripravovali na Vianoce naši rodičia a tak ako ho pripravovali naši rodičia. Do zemiakového šalátu si vyrábame vlastnú majonézu, rezne obaľujeme v mletých orechoch, pripravujeme pirohy aj cesto na mrveničku. Sme obaja rozhodne zástancami tradičných vianočných jedál, i keď už dávno sme zistili, že pre každého je to tradičné niečo úplne iné.

Každého z nich baví na príprave sviatočného jedla niečo iné. Kamila baví pripravovať zemiakový šalát, pri ktorom sa tvári, že ho neustále dochucuje, avšak on ho len vkuse ochutnáva. Miška zas miluje prípravu vianočného pečiva. Bez jedinečnej vône vanilky, perníkového korenia, škorice a klinčekov si Vianoce nevie ani predstaviť. Pri štedrovečernom stole je pre nich najdôležitejšia samozrejme príjemná rodinná atmosféra a dobré jedlo. Na stole však nesmie chýbať pár predmetov:

  • Chlieb, cesnak, oblátky, orechy, med – z každého si po večery aspoň trochu odhryznú, pre zdravie a dobre spolužitie.
  • Jablko – po večeri ho krájajú, ak je vnútro jablka pekné, budú počas nasledujúceho roka obaja zdraví.
  • Peniaze pod tanierom – miesto kaprích šupín májú obaja pod tanierom bankovku. Vraj si tým zabezpečía hromadu peňazí na najbližší rok. Zatiaľ to ani raz nevyšlo, ale možno ak vydržia dostatočne dlho, tak sa to podarí.

Web: www.coolinari.sk


Vianoce na Slovensku – Stvory z kuchyne

Na priebeh Štedrého dňa sme sa spýtali aj Mati, ktorú všetci poznajú aj pod menom Piškóta. Svoj blog Stvory z kuchyne založila pred 7 rokmi a odvtedy ho zapĺňa kadejakými dobrotami od výmyslu sveta. Piškotá miluje čokoládu a vlastne všetko sladké. V minulosti sa venovala foteniu autoportrétov, po čase však zistila, že jedlo neodvráva, a dokonca po fotení je ho možné celé zjesť. Bola to pre ňu jasná voľba – stala sa food blogerkou! Poďte sa spoločne s nami zoznámiť s Piškótou a jej food blogom Stvory z kuchyne. V rozhovore nám prezradí, aké sviatočné jedlá a koláče pripravuje a nevie si bez nich predstaviť svoje Vianoce.

Recepty, ktoré prechádzajú z generácie na generáciu sú vždy špeciálne. Ak sa vám podarí recept tak dlho držať pri živote, to musí predsa znamenať, že má naozaj niečo do seba.

Piškóta, Stvory z kuchyne

Rozhovor s Maťou, autorkou blogu Stvory z kuchyne

Ktoré sviatočné jedlá pripravujete? Koľko druhov vianočných koláčikov pečiete? A aké patria medzi vaše najobľúbenejšie?

Povedala by som, že u nás je to taká klasika. Vôňa koláčikov, vianočné pesničky pri pečení každý deň a rozprávky. To sú pre mňa prichádzajúce Vianoce. Na Štedrý večer máme vždy oblátky s medom a cesnakom, kapustnicu a rybku so šalátom. Keď som bola malá pripravovali sme aj bobáľky, ale tie sme posledných pár Vianoc vymenili za koláčiky, pretože odfukujem už po kapustnici.

Každý rok si hovorím, že budúci rok budú stačiť 3 druhy. Keďže firmy pripravujú vianočné kampane už v auguste, tak pracovne pečiem vianočné koláčiky už 4 mesiace pred Vianocami a v decembri mám toho už naozaj dosť. Nakoniec každé Vianoce aj tak skončím pri 10-tich druhoch, lebo klasiky musia byť a vždy mám nejaké nové, ktoré mi zachutia a tie musia byť predsa tiež. Ale moje najobľúbenejšie sú laskonky, išlerky a taký čokoládovo kokosový koláčik, ktorý mamina volala Prezident. Samozrejme v momente, keď som to dopísala mi napadli ďalšie a ďalšie. To je presne dôvod prečo máme vždy aspoň 10 druhov koláčikov.

Aké sviatočné jedlo alebo koláč máte spojené so svojim detstvom a nesmie chýbať na vašom stole?

Jednoznačne kapustnica a ocinov zemiakový šalát. Pri tom šaláte musím dodržať aj veľkosť krájania jednotlivých surovín, aby bol eňo ňuňo. Ale musím povedať, že veľa koláčikov mám rodinných, či už od svojej rodiny alebo rodiny, ktorú som získala. Recepty, ktoré prechádzajú z generácie na generáciu sú vždy špeciálne. Ak sa vám podarí tak dlho držať recept pri živote, to predsa musí znamenať, že má niečo naozaj do seba.

Piškóta preferuje pri prestieraní sviatočného stola jednoduchosť. Volí preto jednoduché prírodné prestieranie. Najradšej kombinuje kameninu, drevo a ľan s minimom vzorov. V jednoduchosti je krása!

Web: www.stvoryzkuchyne.com


Dúfame, že sme vás týmto článkom naladili na vianočnú atmoféru a zároveň aj inšpirovali pri príprave vašich rozprávkových sviatkov. Užite si pravé slovenské Vianoce plné chutného jedla a zaujímavých tradícií. Vyzdobte si svoju domácnosť, zapáľte sviečky a zapnite koledy. Nalaďte sa do správnej rodinnej atmosféry a nezabudnite na oddych!