Zaregistrujte sa a získajte poukaz v hodnote 15€ !
Zázvor v kuchyni

Zázvor, po slovensky aj ďumbier, je relatívne malá rastlinka, ktorá v sebe skrýva obrovskú silu. A tým nemyslíme len výraznú chuť zázvoru, ale hlavne jeho blahodarné účinky na telo a myseľ. Aj vy milujete korenistú vôňu zázvorového čaju a sviežu chuť Ázie, ktorú zázvor pridá do varenia? Pestovanie zázvoru dnes už našťastie nie je obmedzené len na ázijský kontinent. Váš balkón a terasa alebo chránená zeleninová záhrada mu taktiež vedia poskytnúť vhodné podmienky na rast. Poradíme vám, ako sa o zázvor starať a poľahky si vypestovať zásoby zázvoru na celý rok.

Zázvor a jeho použitie

Zingiber officinale, po slovensky ďumbier lekársky, je teplomilná rastlina, ktorej sa pri správnej starostlivosti bude dariť aj u vás doma. Pre zdravý životný štýl by ste ho jednoznačne mali zaradiť aj do svojho jedálnička.

O priaznivých vplyvoch zázvoru na zdravie vedel už slávny čínsky mysliteľ Konfucius. Ten podľa vlastných slov zázvor konzumoval niekoľkokrát denne. Táto prvá zmienka o zázvore od Konfucia pochádza už z 5.storočia pred Kristom. Odvtedy sa zázvor postupne rozšíril z Číny cez Indiu do celého sveta. Pre zaujímavosť spomenieme, že v 13.storočí v Anglicku tri štvrte kila ďumbieru stálo toľko, čo jedna celá ovca. Dnes je zázvor cenovo veľmi dostupný, jeho pestovanie doma vás však vyjde na ešte lacnejšie. Okrasný zázvor kvitne celou škálou farieb, zázvor na jedenie kvitne pomenej. Jeho dlhé zelené listy sú však taktiež krásne a upokojujúce na pohľad.

Varenie so zázvorom a zdravotné benefity

Zázvor má výraznú citrusovo-pikantnú chuť a prenikavú korenistú arómu. Mladý zázvoru je šťavnatý s jemnou chuťou, nakladá sa do octu alebo oleja a pripravuje sa z neho zázvorový čaj. Pestovanie mäty spolu so zázvorom v domácnosti vám zaručí tie najlepšie ingrediencie na jeho prípravu. K mäte a zázvoru môžete pridať aj med a vychutnať si stopercentne prírodný nápoj kedykoľvek vám naň príde chuť. 

Zrelý zázvor je naopak pórovitý a skoro suchý. Zrelý podzemok zázvoru sa používa ako dochucovadlo mäsa, zeleniny, rýb a morských plodov. Táto prísada je rozšírená prevažne v indickej, čínskej, kórejskej, japonskej a vietnamskej kuchyni. Nakladaný zázvor sa podáva aj k sushi, aby neutralizoval chuť medzi jednotlivými chodmi. Zázvor sa dá použiť aj sušený, chuť je však trošku iná a čerstvý zázvor sa ním nahrádza v pomere 4:1. Zázvorové korenie sa pridáva do sladkého aj slaného pečenia a používa sa na výrobu obľúbeného zázvorového piva.

Zozbierali ste viac zázvoru, ako dokážete spracovať? Ošúpte ho a dajte zamraziť, aby nevyšiel nazmar. Zamrazený ho môžete skladovať po dobu niekoľkých mesiacov. Konzumujete zázvor pravidelne? Dobre robíte! Zázvor podporuje trávenie, znižuje pocit nevoľnosti a je silným pomocníkom v boji proti chrípke a nachladnutiu. Zázvorový čaj je preto vhodné piť ihneď po jedle, pozor, nie však pred spánkom.

Hoci si mnohí ľudia radi vychutnávajú zázvorový čaj na večer, zázvor je skutočný životabudič a môže vám sťažiť zaspávanie. Zázvor ďalej napomáha pri artritíde a slúži ako prevencia vzniku rakoviny. Zázvor prispieva k udržaniu zdravej váhy, znižuje cholesterol a riziko vzniku ochorení srdca. Ženám konzumácia zázvoru uľaví od menštruačných bolestí a vďaka svojim protizápalovým účinkom a vysokým obsahom antioxidantov chráni mozog pred starnutím. Pitie zázvorového čaju vás v zime príjemne zahreje, v lete vás zase osvieži zázvorová limonáda. Domáce pestovanie zázvoru vám zaručí dostatok tejto úžasnej rastlinky na celý rok. Odporúčaná denná dávka by však nemala presiahnuť 4 gramy. 

Nielen zázvor má zdravotné benefity, ale aj iné rastliny či bylinky. Pozrite sa na naše rady a nápady ako vypestovať iné bylinky u vás doma:

Tipy na pestovanie zázvoru doma 

Keď raz vytvoríte vhodné podmienky na pestovanie zázvoru doma, ďalšia starostlivosť a údržba oň je už naozaj minimálna. Po mnohých stránkach je pestovanie zázvoru jednoduchšie, ako napríklad pestovanie bazalky. Zo zázvoru najčastejšie v našich kuchyniach využívame jeho podzemok, zvaný rizóma, jedlá je však aj jeho stonka a listy. Exoticky pôsobiaca zázvorová tráva narastá do výšky 30 – 90 centimetrov. Vyberte pre zázvor preto miesto, kde sa mu bude dariť a kde vám navyše skrášli byt.

Pestovanie zázvoru: kam ho umiestniť?

Zázvor je pôvodom tropická rastlina a preto sa jej bude dariť na teplom a vlhkom mieste. Zázvor potrebuje 2 – 5 hodín priameho slnečného svetla denne a miesto chránené pred vetrom. Vaša zeleninová záhrada preň bude vhodným miestom len pokiaľ teploty vonku neklesnú pod 10 stupňov Celzia. Balkón a terasa alebo vnútro vášho bytu bude preto na pestovanie zázvoru ideálnejšie

Kupujeme zázvor na pestovanie

Zázvor na sadenie si môžete kúpiť v záhradníckych centrách, možné je však použiť aj podzemok z obchodu. Na pestovanie si vyberte zdravý kúsok dlhý 10 – 15 centimetrov s viditeľnými pukmi. Zázvor z potravín na noc namočte do vody. Vďaka tomu sa z neho vyplavia pesticídy a látky zabraňujúceho jeho rastu. Zázvor v bio kvalite by ich nemal obsahovať, pre istotu ho však môžete aj tak namočiť. Zázvor po namočení nechajte 24 – 48 hodín schnúť a pred sadením ho nakrájajte. Jednotlivé kúsky by mali byť minimálne 3 centimetre dlhé a mať aspoň jeden púčik.

Podmienky vhodné na pestovanie zázvoru

Zázvor má rád vlhko, ale dôležité je ho nepreliať. Na pestovanie zázvoru si preto pripravte kvetináč o veľkosti minimálne 30 x 30 centimetrov s drenážnymi dierami. Čo sa týka pôdy, mala by byť bohatá na živiny s maximálne priepustným substrátom. Dobrý pomer je 70% humusu s 30% piesku alebo ílovitej pôdy. Zasaďte jednotlivé kúsky zázvoru 15 – 20 od seba do hĺbky 5 – 10 centimetrov tak, aby puky smerovali nahor. Zázvor je vhodné sadiť na jar, úspešne však zapustí korene a začne rásť počas celého roka.  

Starostlivosť o zázvor

Starostlivosť o zázvor nie je žiadna veda. Ako začiatočník ho zvládnete rovnako dobre ako skúsený záhradkár, ktorý má tipy do záhrady v malíčku. Keď ste zázvor správne pripravili na rast a zasadili, umiestnite kvetináče na teplé miesto v byte alebo na balkóne. Teplota 20 – 25 stupňov je pre zázvor ideálna a zázvor by mal vyklíčiť za 2 – 4 týždne. Ako sa o váš zázvor starať ďalej?

Polievanie zázvoru

Po sadení udržujte pôdu vlhkú, nie však premočenú. Po vzklíčení rastliny zvýšte frekvenciu polievania, opäť si však dajte pozor na to, aby rastlinky neboli preliate a nezhnili. Pri regulácií vlhkosti pôdy vám pomôže vhodný kvetináč a dobré pôdne zloženie.

Hnojenie zázvoru

Zázvoru sa darí najlepšie, keď je jeho pôda bohatá na živiny a pravidelne hnojená. Použiť na hnojenie môžete organické hnojivo alebo čerstvý kompost. Z rizómy zázvoru narastú menšie korienky, jeho presadenie je však veľmi ľahké a môžete zvoliť aj túto možnosť.

Zber zázvoru

Mladý zázvor s menej výraznou chuťou môžete pozbierať už za 4 mesiace od sadenia. Odporúča sa však počkať 8 – 10 mesiacov na plne rozvinutý podzemok zázvoru. Keď sa listy rastliny začnú farbiť do žlta, vtedy je ten pravý čas na zber. Pred zberom nechajte pôdu trochu uschnúť a smelo na to! Vybrať a odrezať môžete len časti podzemku a zvyšok zahrabať naspäť do pôdy. Vďaka takémuto zberu budete mať čerstvý zázvor po ruke po celý rok.

Pestovanie zázvoru nájdete častokrát spomenuté v rubrikách inšpirácie na balkón. Na pestovanie zázvoru teda naozaj nepotrebujete veľkú záhradu ani skleník. Porozmýšľajte, kde doma by sa dal u vás zázvor pestovať? Domáci zázvor vás zahreje hneď dvakrát. Raz pri radosti z pohľadu na úrodu a druhý krát pri varení alebo zalievaní aromatického zázvorového čaju. Odhodláte sa na jeho pestovanie aj vy? 

Na stránkach Westwing vám pravidelne prinášame inšpirácie o bývaní ale aj praktické tipy o tom, ako si ho spríjemniť. Na našom serveri prebieha bezplatná registrácia: nenechajte si preto ujsť naše exkluzívne ponuky, vďaka ktorým bude váš domov ešte krajší!