Hrozno v záhrade

Existuje mnoho rád, ktoré diktujú, ako by malo prebiehať strihanie hrozna. Orezávanie viniča je dôležité preto, aby ste z roka na rok mali lepšiu šancu na kvalitnú úrodu. Mení sa to s ročnými obdobiami a niekedy príroda prevezme nad všetkým kontrolu. Preto by ste strihanie hrozna nemali odkladať. Pravidelná údržba viníc sa určite oplatí. Poradíme vám, ako si tento proces čo najviac zjednodušiť. Pozrite sa na naše tipy do záhrady, vďaka ktorým bude vaša úroda taká, akú si želá každý usilovný záhradkár.  

Strihanie hrozna nie je zložité: prečítajte si naše princípy

Ak vaše plánovanie záhrady zahŕňa aj vinohrad, mali by ste vedieť pár užitočných tipov. Vínna réva, vinič, hrozno či víno. Takto sa označuje kráľovské ovocie, ktoré poznali už v antickom Grécku. Stalo sa symbolom bohatstva, ale poznal ho aj bežný ľud. Je sladké, šťavnaté a dá sa z neho vyrobiť ten najlepší nápoj. Vinič môže byť v správnom období vysoko produktívnou rastlinou. Strihanie hrozna vám pomôže nadiktovať rastline, koľko úrody si želáte. 

Koľko strapcov hrozna chcete v nadchádzajúcej sezóne vyprodukovať, závisí od mnohých faktorov. Beriete do úvahy klímu, pôdu, vek a povahu viniča. Strihanie stromov, ako aj hrozna, má veľký dopad na výnos. Okrem výnosu, čiže množstva vyprodukovaného hrozna, má strihanie hrozna tiež vplyv na vyváženosť, konzistenciu, udržateľnosť a životaschopnosť viniča.

Strihanie hrozna a jeho podstata

Strihanie hrozna je nevyhnutná činnosť pre každého záhradkára. Aby vinič priniesol ovocia tak akurát, nemal by mať na sebe príliš veľa listov. To by malo za následok menej slnečných lúčov, ktoré by sa mali dostať na strapce. Mali by ste zobrať do úvahy aj klimatické pomery, v ktorých sa nachádzate, lebo práve tie častokrát určujú, akú úrodu môžete reálne očakávať. 

Kedy strihať hrozno?

Najčastejšie sa strihanie hrozna robí v zime, keď je vinič v pokoji. Pri zakladaní nového vinohradu sa osobitná starostlivosť a údržba venuje orezávaniu mladého viniča, a to najmä v prvých troch rokoch. To vám zabezpečí, že vinič bude rásť správnym spôsobom, po mnoho ďalších rokov bude kvitnúť a prinášať kvalitnú úrodu. A o to predsa každému pestovateľovi ide. 

Strihanie hrozna: 6 krokov

V závislosti od regiónu a podnebia existuje veľa spôsobov, ako realizovať strihanie hrozna. V našich podmienkach sa najčastejšie používajú dva hlavné štýly prerezávania: trstinový rez a čelný rez. V rámci týchto kategórií existuje množstvo variácií. Poďme si ich priblížiť. 

  • Trstinový rez sa už dlho používa v mnohých chladnejších klimatických oblastiach, pretože je známe, že zabraňuje poškodeniu mrazom. Je to preto, že všetok porast sa po každej sezóne odreže späť do kmeňa, čo obmedzuje drevnatý porast na viniči. 
  • Vinič sa reže ručne a na úrodu v nasledujúcom roku sa vyberú iba jedna alebo dve palice viniča. Prerezávaním by ste mali dosiahnuť stabilnejšie výnosy. Je to najmä vďaka slnečnému žiareniu na predĺžených púčikoch, ktoré produkujú plody.
  • Čelný rez je tradičnejšia metóda rezu, ktorá sa bežne používa v regiónoch s teplejším podnebím. Avšak kvôli výslednej kvalite a pružnosti hrozna je tento štýl rezu čoraz populárnejší. 
  • Hlavná stonka zostane pripevnená k mrežovému drôtu a vinič je zrezaný späť, s veľkosťou približne na šírku ruky, každý s dvoma púčikmi. Tým zaistíte konzistenciu a vyváženosť viniča.
  • Bez ohľadu na zvolenú metódu strihania kríkov sa odporúča dodržiavať dôležité pravidlá: rezné rany na oboch stranách ramena sú zakázané, prebudené púčiky na úrovni 60-70 centimetrov od povrchu pôdy by ste mali vylomiť.
  • Sklon ramena viniča by mal mať uhol približne 30° tak, aby sa vinič neroztrhol a neklonil sa k zemi.

Je dôležité vedieť, aký typ prerezávacieho zariadenia je potrebný na strihanie hrozna. Medzi základné nástroje, potrebné na orezávanie viniča hroznorodého, patria nožnice na ruky, nožnice na zalamovanie a píla. Pestrofarebné stužky alebo textilné pásy sa dajú použiť na identifikáciu a lepšiu orientáciu na ostrihanom viniči. Budete mať lepší prehľad, kde ste čo urobili a čo vás vo vinohrade ešte čaká. 

Starostlivosť o hrozno

O každú rastlinu sa treba adekvátne postarať. Vaša záhrada si vyžaduje starostlivosť. Či už ide o strihanie ríbezlí alebo hrozna, mali by ste počítať s investíciou vášho času a energie. 

Striekanie a dobré zavlažovanie

Dodržiavanie pravidiel poľnohospodárskej technológie nechráni pred vznikom chorôb a útokom škodcov, takže veľa záhradkárov začne kríky postrekovať špeciálnymi prípravkami. Niekedy sú takéto ošetrenia jedinou zárukou bezpečnosti plodiny. Najchutnejšie odrody viniča sú obzvlášť citlivé na infekcie a hmyz. Dlhé dažde môžu tiež spôsobiť poškodenie bobúľ. A v oblastiach s vysokými teplotami a nadmernou vlhkosťou sa huba vyvíja pomerne rýchlo.

Pre plný rast a rozvoj viniča je potrebné zavlažovanie. Postup sa vykonáva niekoľkokrát za sezónu. Prvé zavlažovanie sa má robiť s príchodom jari a so zvyšujúcou sa teplotou. Včasne dozrievajúce odrody potrebujú dve bohaté letné zavlažovania. Stredne dozrievajúce odrody vyžadujú tri zalievania v lete a neskoršie odrody najmenej štyri.

Výber moderných liečiv na choroby a škodcov je veľmi široký. Niekedy to stačí urobiť pomocou obvyklých prostriedkov, ako napríklad roztok síranu meďnatého. Pri použití komplexných fungicídov môžete rastliny ochrániť pred viacerými typmi plesňových infekcií. Po odkvitnutí hrozna je dôležité postrekovať fungicídmi. Akonáhle sú bobule vo veľkosti hrachu, je potrebné ošetriť kríky zmesou koloidnej síry a chloridom meďnatým. 

Tipy a rady podobné starostlivosti o hrozno nájdete v ďalších článkoch:

Hnojenie

Intenzívne pestovanie hrozna v záhrade si vyžaduje hnojenie špeciálnou zmesou. Počas vegetačného obdobia sa používajú tieto hnojivá:

  • Pred otvorením kríkov po zimovaní zalejte roztokom, ktorý obsahuje 20 gramov superfosfátu, 10 gramov dusičnanu amónneho, 5 gramov potašovej soli. 
  • 10-14 dní pred začiatkom kvitnutia aplikujte hnojivo z rovnakých zložiek a pomerov
  • Keď zelené bobule dosiahnu veľkosť hrachu, pôdu môžete obohatiť superfosfátom a draselnou soľou.
  • Po zbere plodov obohaťte kríky draslíkovými látkami, aby sa zvýšila zimná odolnosť plodiny.

Na obohatenie pôdy o mikroživiny sa odporúča raz za 3 roky aplikovať maštaľný hnoj, v kombinácii s popolčekom, superfosfátom a síranom amónnym. Zmes rovnomerne rozložíte na povrchu pôdy. Jesenná práca pri hnojení pôdy závisí od obsahu piesku.

Zazimovanie a ochrana pred jarnými mrazmi

Hrozno patrí k plodinám, ktoré sú vhodnejšie na miernu klímu. Vďaka dostupným technikám je však možné pestovať kríky v regiónoch s nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Ak má odroda nízku odolnosť voči mrazu alebo zimný teplotný prah klesne pod 15 °C, vytvorte na jeseň prístrešie, ktoré chráni vinič pred zamrznutím.

Veríme, že strihanie hrozna už bude pre vás jednoduchšie. Vaša záhrada bude vďaka tomu produkovať lepšiu úrodu a prinesie vám radosť. 

Bezplatná registrácia na Westwing: nenechajte si ujsť naše exkluzívne ponuky, vďaka ktorým bude váš domov ešte krajší!