Zaregistrujte sa a získajte poukaz v hodnote 15€ !
skladovanie potravín do nádob

Správne skladovanie potravín je základom, pretože vám zaisťuje, že sa jednotlivé výrobky nepokazia a vydržia aj dlhšiu dobu. Dobrou správou je, že na skladovanie môžete využívať rovno niekoľko miest, skriniek či nádob. Vďaka tomu si svoj spôsob ochrany potravín nájde úplne každý, nehľadiac na to, či žijete vo veľkom dome alebo v menšom byte. Chcete poznať tie najlepšie rady a nápady aj vy? Westwing si pre vás pripravil rovno niekoľko univerzálnych, ktoré vám zaručia poriadok v kuchyni.

Základné princípy pre skladovanie potravín

To, ako umiestnite jednotlivé potraviny do chladničky alebo komory, skutočne ovplyvňuje ich kvalitu a to, ako dlho vydržia. Jednotlivé potraviny sa navzájom ovplyvňujú a majú negatívne účinky, čo spôsobuje, že ich neskôr už nemôžete použiť. Je preto kľúčové, aby ste vedeli, čo si s čím nerozumie, akú teplotu potrebujú jednotlivé potraviny, a kde ich môžete umiestniť.

Pri skladovaní potravín je nutné sledovať štyri základné parametre, a to:

  • teplota
  • vlhkosť
  • spôsob uloženia
  • čistota miesta, kde potraviny skladujete

Každé jedlo má iné nároky na skladovanie. V dnešnej dobe dávame väčšinu potravín do chladničky v domnienke, že robíme dobre. Veľké spotrebiče poskytujú veľa miesta na rôzne veci, od nápojov cez mäso až po ovocie. Nie všetko ale potrebuje skutočne chlad, ktorý poskytuje chladnička. V niektorých prípadoch stačí tmavá a suchá špajza, kde je na jeseň a v zime chladnejšie ako u vás vnútri. To, či dáte niečo do chladničky alebo mrazničky, sa odvíja od kategórie, do ktorej jedlo spadá. Existuje niekoľko základných skupín:

Ovocie

Ovocie a zelenina sú veľmi podobné, no je dôležité rozdeliť si ich do samostatných skupín, pretože obsahujú viacero druhov. Pri nákupe by ste si mali všímať sezónnosť a siahnuť práve po sezónnych kúskoch. Spravidla platí, že sú chutnejšie, za nižšiu cenu a tiež sa dajú ľahko skladovať.

Na skladovanie jabĺk, hrušiek a väčšiny ovocia sa odporúča chladná miestnosť, najlepšie pivnica alebo komora, kde je najvyššia teplota 4 – 6 °C. Ovocie naukladajte na drevené police, aby nebolo na zemi, a snažte sa, aby jednotlivé kúsky neboli na sebe doslova nalepené. V prípade, že máte veľkú chladničku, dajte ovocie do chladničky, kde vydrží aj 6 týždňov. Do kategórie obľúbeného ovocia sa radia aj banány, ktoré ale nie sú vhodné na skladovanie v chladničke, pretože chladom strácajú na chuti. Dajte ich do chladnej a tmavej špajze, kde vám vydržia takmer týždeň. Citrusy a kôstkové ovocie, ako višne, broskyne, slivky, marhule a čerešne, skladujte v tmavých miestnostiach alebo v chladničke.

Zelenina

Tipy na upratovanie a skladovanie zeleniny sa zídu vždy, čo je dôvod, prečo vám ich Westwing prináša rovno niekoľko. Koreňovú a hľuzovú zeleninu dajte do komory alebo pivnice, kde je nižšia teplota. Nemusíte ju skladovať v chladničke, len by vám tam zavadzala. Mnohí si kupujú zeleninu aj na rýchlu spotrebu, napríklad na jedenie k večeri alebo obedu. Tú pokojne vložte do chladničky, kde môžete dať aj nahryznuté alebo nakrojené kúsky. Suché miesta sú vhodné pre paradajky, papriku, reďkovku a zemiaky, ktoré umiestnite do plastových debničiek alebo nádob.

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky sa nachádzajú v takmer každej domácnosti a ak ich nechcete vyhadzovať, mali by ste vedieť, ako ich skladovať.

  • syr – je špecifický a každý druh si vyžaduje niečo iné. Vo všeobecnosti ale po otvorení všetky skladujte v uzatvorených nádobách alebo v papieri či vrecku. Tvrdé syry sa dajú po otvorení skladovať týždeň, mäkké a plesňové maximálne tri dni. 
  • čerstvé mlieko – skladujte pri teplote maximálne 8°C približne štyri dni.
  • čerstvé mliečne výrobky – sú to výrobky so zárukou do 30 dní. Skladujte ich v chladničke pri teplote 2 až 8 °C. 
  • trvanlivé mliečne výrobky – sú to výrobky s dlhšou zárukou a označením “trvanlivé”. Skladujte ich na suchom mieste pri teplote maximálne 24 °C.

Mäso

Poriadok v kuchyni je dôležitý a docieliť ho môžete aj správnym skladovaním potravín. Pri mäse je potrebné sledovať kvalitu a stav už pri nákupe. Ak by sa vám niečo na výrobku nezdalo, nekupujte ho a hľadajte krajší a lepší kúsok. Skontrolujte tiež krajinu pôvodu, trvanlivosť, alergény a teplotu skladovania. Ak budete mäso upravovať hneď, stačí ho umyť, osušiť a vložiť do chladničky kým ho nebudete o niekoľko hodín potrebovať. Keď ho skladujete niekoľko dní, postarajte sa, aby teplota nebola vyššia ako 4 °C. Mäso upravujte, čiže krájajte alebo meľte, tesne pred jeho tepelnou úpravou. Jediná výnimka platí vtedy, keď ho chcete marinovať a v marináde musí byť niekoľko hodín alebo celú noc.

Tipy ako na správne skladovanie potravín

Či už vás čaká jarné upratovanie alebo ste si len povedali, že túžite po väčšom poriadku, spravte si poriadok aj v potravinách. Zamerajte sa na skladovanie a celý proces si uľahčite našimi praktickými tipmi.

V suchom sklade skladujte:

  • cukor 
  • soľ 
  • múku 
  • strukoviny 
  • ryžu 
  • konzervy 
  • trvanlivé potraviny

Teplota v suchom sklade musí byť v rozmedzí od 18 °C do 24 °C.

V chladnom sklade skladujte:

  • zemiaky 
  • koreňovú zeleninu
  • jablká 
  • hrušky

Teplota v chladnom sklade musí byť maximálne 12 °C.

V chladenom sklade skladujte:

  • mliečne výrobky 
  • šaláty 
  • vajcia 
  • mäsové výrobky 
  • citrusy 
  • kôstkové ovocie

Teplota v chladenom sklade musí byť maximálne 10 °C.

V mraziarenskom sklade skladujte:

  • mäsové výrobky 
  • mrazenú zeleninu 
  • zmrzlinu 
  • ďalší tovar určený na zmrazenie

Teplota v mraziarenskom sklade musí byť – 18 °C.

Menej odpadu: skladovanie potravín bez vyhadzovania

Správne skladovanie potravín vám nielenže pomôže ušetriť desiatky eur, ale tiež sa zaslúži o udržateľnosť. To znamená, že vyhadzujete menej potravín a pomáhate životnému prostrediu.

Úplne bez odpadu sa však nedá žiť a z ovocia a zeleniny budete mať minimálne bio odpad. Z toho urobte napríklad kompost vhodný ako hnojivo do záhradky alebo pri pestovaní niektorých rastlín. Dôležité je tiež triedenie odpadu, a to hlavne plastu, papiera a skla, ktoré sa dajú znova použiť. Nevyhadzujte ich do klasického komunálneho odpadu. Dobré je tiež ekologické nakupovanie, v rámci ktorého nakupujete skutočne len to, čo potrebujete. Zamerajte sa na ovocie bez zbytočných obalov a do obchodu si berte svoje vlastné tašky. Menej odpadu znamená čistejšiu prírodu a lepšie životné prostredie pre jednotlivcov i celú spoločnosť. 

Skladovanie potravín v kuchyni: praktické rady a nápady

Udržať poriadok v kuchyni je niekedy takmer nemožné, pretože ide o pracovnú miestnosť, v ktorej sa stále niečo robí. Varí sa obed alebo večera, chystajú sa raňajky, desiata a olovrant, pečú sa dezerty a často sa na tomto mieste aj pripravené jedlo konzumuje. Všetko sa ale dá, keď viete, ako na to. Westwing má jednoduché tipy na upratovanie, ktoré si rozhodne obľúbite:

  • Na otázku, ako vyčistiť kanvicu, je jednoduchá odpoveď – stačí do nej dať trochu octu, vyvariť a následne prevariť čistou vodou, aby sa stratil zápach.
  • Jednoduchý proces funguje aj pri otázke ako vyčistiť kuchynskú linku od mastnoty, kedy stačí využiť špeciálny prípravok na mastnotu, prípadne použite ocot.
  • Jarné aj vianočné upratovanie si vyžadujú vytriedenie skriniek aj zásuviek a vyhodenie všetkého, čo už nepoužívate.
  • Vyčistite tiež chladničku, vnútro skriniek, umývačku a rúru. Na všetko vám pomôže domáci prostriedok vo forme octu alebo si zaobstarajte špeciálne výrobky na čistenie.

Skladujte potraviny tak, aby vám vydržali čo najdlhšie a užívajte si skvelú chuť aj po niekoľkých dňoch. Stavte na praktické rady od Westwing a zabudnite na vyhadzovanie ovocia, zeleniny či mliečnych výrobkov.

Využite bezplatnú registráciu na Westwing a uistite sa, že vám už žiadne praktické tipy ani exkluzívne ponuky neujdú.